Baseball

Baseball vedonlyönti - kovimmat vinkit ja ohjeet

Tässä osiossa annetaan loistava pohja Baseball vedonlyönnin aloittamiselle. Saat myös loistavan infopaketin, vaikka olisitkin jo aloittanut vedonlyönnin baseballin puolella. Pidän koko aiheen ajan esimerkeissä ja muissa mukana suurimman baseball-liigan eli USA:n MLB:n. Kerron myös hieman tietoja MLB-kaudesta, kuten ottelumääristä ja konseptista sekä myös pohjustan kaiken pelinkulkuun ja sääntöihin liittyvät asiat. Tämän osuuden luettuasi olisi tarkoitus, että ymmärrät baseballin pelinä, ja pystyt aloittamaan vedonlyönnin myös Baseballin parissa.

Baseball on yksi vaikeimmista lajeista veikata, sillä siihen liittyy niin paljon erilaisia tekijöitä. Kaikki nämä tiedot tulevat oppaan aikana ilmi, ja pyrin myös selittämään erinäiset tärkeät termit, joita tulet tarvitsemaan matkallasi kohti voitollista vedonlyöntiä sekä suurta baseball tietämystä. Lopuksi vielä kerron kattavasta kohdevalikoimasta, ja mitä siinä tietyt termit tarkoittavat.

 

MLB-kaudesta

MLB—kausi kestää huhtikuusta syyskuuhun saakka. MLB:ssä on todella suuri määrä otteluita sillä yhden kauden aikana pelataan jopa 162 runkosarja-ottelua. Liigassa on yhteensä 30 joukkuetta, ja nämä 30 joukkuetta on jaettu kahteen pienempään ryhmään, joita kutsutaan liigoiksi. Nämä kaksi liigaa on vielä jaettu kuuteen pienempään osaan, joita kutsutaan divisiooniksi. Jokaisen divisioonan voittaja etenee suoraan pudotuspeleihin, mutta kaksi parasta molemmista liigoista taistelee vielä paikastaan poffeissa villikortti-ottelussa.

 

Baseballottelun kulku sekä termejä

Ottelussa pelataan yhteensä 9 vuoroparia, joiden aikana molemmat joukkueet pääsevät syöttämään ja lyömään kaikilla vuoropareilla. Mikäli ollaan tasatilanteessa näiden 9 inningin jälkeen, niin mennään ylimääräisille vuoropareille, ja näitä pelataan niin kauan, kunnes jompikumpi voittaa yhden vuoroparin.

 

Inning eli vuoropari

Vuoroparin aikana molemmat siis pelaavat sisävuoron sekä ulkovuoron. Eli molemmat pääsevät lyömään ja syöttämään sekä polttamaan. Yhden vuoroparin aikana sisävuoron tarkoitus on saada kerättyä mahdollisimman monta juoksua kasaan, ennen kuin ulkovuoro saa poltettua sisävuoron pelaajista kolme.

 

Ulkovuorossa olevat pyrkivät puolestaan polttamaan sisävuorolaisia, joko ottamalla lyönnistä kopin, syöttämällä pesällä olevalle joukkuetoverille, kun sisävuorolainen on etenemässä pesälle, tai sitten kun syöttäjä syöttää ja tulee kolme hutia. Kolmen hudin seurauksena lyöjä palaa, ja tätä kutsutaankin ”StrikeOutiksi”.

 

”Steal”

Kärkkyminen on baseballissa tuttua touhua. Eli mikäli kärkkyminen onnistuu, ja juoksija etenee seuraavalle pesälle, niin kutsutaan tätä tapahtumaa termillä Steal, mutta jos taas juoksija poltetaan on termi sitten ”Caught Stealing” ja pelaaja palaa.

 

Foul ball

Tarkoittaa suomeksi siis laitonta lyöntiä, eli osuman jälkeen ei pallo putoa pelikentälle piirrettyyn sektoriin. Mikäli kyseessä on ensimmäinen tai toinen syöttö, niin nämä lasketaan hudeiksi. Jos kyseessä on taas kolmas syöttö, niin lyöjä saa uusinta lyönnin. Tätä rumbaa jatketaan, kunnes lyöjä ei osu, tai sitten osuu ja pääsee etenemään.

 

”Ball” ja ”Walk”

Baseballissa syöttäjän tulee osua ns. syöttöneliöön. Mikäli syöttö ei tälle alueelle osu, niin silloin syöttö on väärä, ja tätä kutsutaankin sanalla Ball. Kun samalle lyöjälle samalla syöttövuorolla heitetään kolme väärää, pääsee hän etenemään. Jos pesät ovat täynnä, ja vapaataival myönnetään, niin silloin kaikki kentällä pääsevät etenemään.

 

Jos lyöjä osuu palloon ja lähtee etenemään:

Mikäli lyönnistä saadaan koppi, niin pelaaja palaa

Jos taas pallo lentää päätyrajan yli, on kyseessä kunnari.

Jos koppia ei saada, eikä syöttö pesälle ehdi ennen pelaajaa saa pelaaja jäädä tälle kyseiselle pesälle.

 

Ulkovuoron pelaajat: Syöttäjä

Sieppari, 3 pesävahtia, Polttaja sekä Oikea-, vasen- ja keskikoppari

 

Baseball vedonlyönti

Baseball on kaikista vaikein laji lähteä veikkaamaan, sillä vaikuttavia tekijöitä on tuhoton määrä. Baseballiin tulee perehtyä todella hyvin, mikäli haluaa siis voitolle päästä. Lajiin liittyy ääretön määrä erilaisia tilastoja, joita pääsee mm. MLB:n sivuilta tutkailemaan. On syöttäjän ja lyöjän tilastot erikseen ja lisäksi perinteiset sarjataulukot, kuntopuntarit ym. Laskemista ja tilastojen tuijottelua on siis paljon edessä, mikäli vedonlyönti lajin parissa kiinnostaa. Tähän kuitenkin saat hieman selvennystä tulevassa osassa.

 

Tilastot

Perustilastotietoina on tässäkin lajissa sarjataulukko, keskinäiset ottelut ja kuntopuntari, mutta nämä eivät tosiaankaan riitä, vaan on paljon paljon enemmän, mitä pitää huomioida. Baseballissa nimittäin syöttäjällä on suuri merkitys ja hänelle löytyykin jos jonkinmoista tilastoa. Lisäksi on lyöjien tilastot erikseen, joita myös löytyy pitkä liuta. Tilastolliseen tietoon liitänkin tästä syystä myös kokoonpanot, sillä ne merkkaavat enemmän, kuin mikään muu. Kunnarikuninkaan tai ykkössyöttäjän poissaolo on niin raskas, että joukkueen voittomahdollisuudet laskevat huimasti. En siis tilastojen osalta tule käymään läpi perinteisiä sarjataulukkotilastoja ym. vaan keskityn juurikin baseballin ominaisiin tilastoihin, ja avaan näitä hieman.

 

Syöttäjä

Syöttäjä on kaikista tärkein pelaaja koko pelissä. Syöttäjän ollessa huono vastustaja saa paljon helpommin aikaan juoksuja. Myös vapaataipaleet yleistyvät, mikäli syöttäjän tarkkuus on hieman hakusessa. Syöttäjältä tulisi löytyä kyky muunnella omia syöttöjään erilaisten kierteiden ja myös fast ballin avulla. Fast ball tarkoittaa siis laakapalloa, eli kovaa suoraa syöttöä. Seuraavaksi käydään hieman näitä syöttäjän tilastoja läpi.

 

WHIP – ”Walks plus hits per inning pitched”

Tilasto antaa yleiskuvaa syöttäjän tarkkuudesta. Lyhyesti sanottuna tästä tilastosta saadaan keskiarvo, kuinka paljon syöttäjä jakaa vapaataipaleita ja osumia otteluunsa.

 

ERA – ”Earned Run Average”

Tilasto kertoo syöttäjän kyvyistä siinä määrin, että tilaston lukema on keskiarvo siitä, kuinka paljon syöttäjä jakelee juoksuja per ottelu. Luvun ollessa suuri, syöttäjäkin on yleensä kehnompi.

 

Innings Pitched (IP)

Tilasto kertoo, kuinka monta vuoroparia kyseinen syöttäjä on syöttänyt. Tämä on muiden syöttäjän tilastojen ohella erittäin tärkeä, sillä tästä saadaan tietää kuinka monta vuoroa syöttäjä on oikeasti syöttänyt.

 

Walks (BB)

Ei niin olennainen tilasto, sillä WHIP sekä ERA antavat enemmän kuin tämä. Tämä tilasto siis kertoo kuinka paljon on vapaataipaleita jaeltu.

 

Strike Out (K)

Tämä tilasto kertoo, kuinka kovalla prosentilla syöttäjä polttaa lyöjiä jo kotipesään. Eli toisin sanoin kuinka monta lyöjää prosenttuaalisesti lyö kolme hutia yhteen lyöntivuoroon syöttäjän ollessa syöttämässä.

Syöttäjä on ehdottomasti ottelun avaintekijä, ja sen tilastojen tutkailu sekä syöttäjän varmistaminen on vedonlyönnin kannalta ehdottoman tärkeää.

 

Wins & Losses (WL) sekä Complete games (CG)

WL-tilastosta näkee syöttäjän voitot ja tappiot, kun taas CG-tilastosta kokonaisuudessaan pelatut ottelut.

Syöttäjän tilastojen tutkiminen on tärkein asia, kun lähdetään tutkimaan mahdollisia kohteita. Syöttäjä on koko ottelun avaintekijä sillä kaikki, mitä kentällä tapahtuu, lähtee syöttäjän neliöltä.

 

Lyöjä

Lyöjät ovat myös olennaisessa asemassa ottelussa. Syöttäjä on toki ehdottomasti tärkein, mutta lyöjän kyvyt ovat myös tärkeitä. Ilman hyviä lyöjiä ei niitä juoksuja saada, sillä palloonkin täytyy osua joskus. Lyöjiltäkin löytyy vaikka ja mitä tilastotietoa. Näitä hyödyntämällä pystyykin jo laskea juoksumääriä, kun ottaa myös syöttäjän huomioon.

 

OBP – On-Base Percentage

Tilasto ottaa huomioon lyöjän osumat sekä vapaataipaleet. Tilasto on siinä mielessä olennainen, että osumat kertovat lyöjät tasosta sekä myös kyvystä osua palloon.

 

SLG – Slugging Average

Tilasto mittaa lyöjän tehokkuutta. Tämä mittaa myös periaatteessa lyöjän kyvykkyyttä osumien ja kunnareiden osalta. Tilastoon otetaan huomioon yhden, kahden ja kolmen pesän juoksut sekä kunnarit ja lyöntien määrä.

Eli siis Singles, Doubles, Triples, Home Runs

Mittaa lyöjän kykyä päästä pesälle ja myös lyöjän tehokkuutta. Numeroina siis lyöjän OPS-tilaston keskitaso on siinä 0.700 tuntumassa, kun taas huipulla ollaankin jo 0.900-1.000 paikkeilla.

OPS – OBP+SLG

Mittaa lyöjän kykyä päästä pesälle ja myös lyöjän tehokkuutta. Numeroina siis lyöjän OPS-tilaston keskitaso on siinä 0.700 tuntumassa, kun taas huipulla ollaankin jo 0.900-1.000 paikkeilla.

BA (AVG) – Batting Average

Tämä kertoo kuinka usein lyöjä osuu syöttöön. Tämä on hyvä tilasto vedonlyönnin kannalta.

RBI – Runs Batted In

Tässä kerrotaan lyöjän lyödyt juoksut, eli kuinka monta juoksua hän on lyönneillään kotiuttanut porukkaa kotipesälle asti.

R – Runs Scored

Kertoo kuinka monta juoksua lyöjä on itse tehnyt, eli juossut kotipesälle saakka.

HR – Home Runs

Kertoo kunnareiden määrän.

Ulkokenttä

Myös ulkokentän pelaajilla on omat tilastonsa. Kerron tässä hieman myös niistä.

E – Error

Ulkopelivirheiden määrä. Eli siis esimerkiksi pesävahti ei saa ulkopelaajan syöttöä kiinni, ja lyöjä ehtii pesälle.

FPCT – Fielding Percentage

Tämä kertoo kuinka tehokasta ulkopelaaminen on kokonaisuudessaan ollut. Tämä ottaa huomioon kaikki ulkopelikerrat.

Myöskin vaihtopenkin tilastot on hyvä tutkailla läpi, sillä hyvin usein ottelun aikana syöttökummulle astelee ”reliever” eli vaihtosyöttäjä. Livevedonlyönnin kannalta kannattaa siis seurata ”bullpeniä”, eli syöttäjän ”lämmittelyaluetta”, sillä mikäli syöttäjä vaihtuu voi ottelun loppuosa olla täysin erilainen, kuin alkuosio.

Pelkkiä pelaajakohtaisia tilastoja on siis järjetön määrä tutkittavaksi. Tästä syystä myös tilastot ottavat erittäin suuren roolin, kun vedonlyöntikohteita aletaan tutkimaan. Näiden tilastojen lisäksi on hyvä katsoa myös yleiset tilastot läpi, sillä se koti- ja vieraspelaaminen on siltikin erilaista, vaikka kokoonpanot vaikuttavatkin merkittävästi ottelun kulkuun.

Olosuhteet

Olosuhteisiinkin lukeutuu monia asioita, mutta tärkein on ehdottomasti pelipaikka. Stadionien pituudet vaihtelevat jopa kymmenellä metrillä. Järkikin sen jo sanoo, että jos on lyhyt stadion, tulee kunnareitakin paljon enemmän. Stadionin lisäksi kannattaa katsella säätietoja, sillä säähän merkkaa ulkopeleissä paljon. Mikäli on aurinkoista, niin pelihän on mukavaa, mutta jos sataa on liikkuminen raskaampaa, kenttä on

39

liukkaampi sekä pallon havainnoiminen on lyöjälle ja myös kopparille huomattavasti hankalampaa, kun taas selkeällä kelillä.

Vedonlyöntikohteet

Money line

Voittajaa veikataan. Vetoon sisältyy myös ylimääräiset vuoroparit

Run line (Handicap)

Tasoitusveto. Eli pääsääntöisesti tasoitus on -1,5 tai +1,5 juoksua. Miinus-merkkistä tasoitusta ei kannata antaa kotijoukkueelle, sillä sisävuoron aloittaa aina vierasjoukkue, mikä tarkoittaa sitä, että jos mennään ylimääräisille vuoropareille, niin veto on jo hävitty, sillä peli vihelletään poikki jo ensimmäisestä johtoon vievästä juoksusta, mikäli sen suorittava joukkue on kotijoukkue.

Game Total

Juoksumääriä veikkaillaan. Myöskin kohteena löytyy joukkuekohtaiset juoksumäärät (Team Total)

Innings winner, Innings Total

Tietyn vuoroparin voittaja ja kokonaisjuoksumäärä

Go to Extra innings

Voit veikata meneekö ottelu ylimääräisille vuoropareille saakka. Tarkoittaa siis samaa kuin jatkoaika.

Total hits

Osumien määrä ottelussa