Jääkiekkovedonlyönti

Jääkiekko on yksi maailman suosituimmista lajeista, jota seurataan. Etenkin vedonlyönnin kannalta jääkiekko nousee suureen suosioon. Suosion suuruus johtuu siitä, että laji on levinnyt niin laajalti, ja lähes joka maailman kolkassa jääkiekkoa harrastetaan, mutta myös siitä, että jääkiekossa on niin paljon tapahtumaa pitkin vuotta, että se saa suuren mediahuomion.

 

Pikalinkit: Prematch-vedonlyöntiJääkiekkotilastotKokoonpanotSarjataulukkoLive-vedonlyönti

 

Jääkiekko on vedonlyönnin kannalta yksi parhaimmista lajeista. Kohteita on kattavasti, erilaisia yhdistelmäkohteita löytyy sekä kertoimet ovat poikkeuksetta kohtuullisia. Otteluiden analysointi on kuitenkin haastavampaa, sillä jääkiekossa tulee tutuksi momentum, eli eräänlainen flow-tila. Tarkoittaen, että pelinhallinta kääntyy toiselle joukkueelle ottelun aikana.

 

Prematch-vedonlyönti

Prematch-vedoissa tulee pitää samat asiat mielessä jääkiekon parissa, kuin pitäisit muissakin lajeissa. Tässäkin on kuitenkin pari muuttujaa lisää. Kuitenkin perinteiset tilastojen tutkimiset, vireen huomioiminen, kertoimien tarkkailu, poissaolojen varmistus sekä kokoonpanojen varmistus tulee ennen ottelua tehdä, ennen kuin veto kannattaa asettaa.

 

Jääkiekkotilastot

 

Edelliset ottelut, nykyinen vire

Tilastot kertovat, miten joukkueella on mennyt. Esimerkiksi otetaan livetulokset-sovellus. Tästä sovelluksesta löydät edelliset ottelut, joiden perusteella voit tehdä alustavaa arviota, että millainen vire joukkueilla on päällä. Sovelluksesta näkee myös joukkueiden keskinäiset ottelut. Tiedettäväähän on, että toisen joukkueen pelityyliä vastaan on joillekin joukkueille vaikea pelata.

 

Koti- ja vierastilastot

Näitäkin asioita kannattaa puntaroida. Osa joukkueista pelaa selkeästi paremmin toisella puolella, mutta osa on puolestaan tasaisia suorittajia. Kannattaa siis vilkuille, miten missäkin on mennyt.

 

Kuntopuntari

Kuntopuntari saa suuntaa, millainen vire on päällä. Tulee kuitenkin muistaa, ettei tähänkään voi sokeasti luottaa, sillä joukkueet ovat saattaneet pelata selvästi huonompiaan vastaan, mikä tietysti parantaa tilastoa, ja aiheuttaa pientä harhakuvitelmaa todelliseen vireeseen verraten.

 

Sarjataulukko

Tämä antaa sen todellisen yleiskuvan kauden menosta. Joukkueen pärjätessä, he luonnollisesti ovat korkeammalla sarjataulukossa. Taulukosta näkee myös joukkueen maalieron, eli paljonko paljonko joukkue on tehnyt ja päästänyt maaleja. Sarjataulukko astuu suureen rooliin varsinkin kauden lopussa, kun osa joukkueista on jo varmistanut pääsyn pudotuspeleihin, ja saattaa siis lepuuttaa tärkeimpiä pelaajiaan.

 

Ylivoima- ja alivoimatehokkuus

Ylivoima- ja alivoimatehokkuus ovat erittäin tärkeitä jääkiekossa. Mikäli ylivoima ei toimi, niin ei todennäköisesti saada myöskään tasakentällisillä paljoa aikaan. Alivoimalla puolestaan omissa soi, jos ei peliä ja kuviota kuntoon saada. Nämä tilastot siis kannattaa ehdottomasti käydä läpi, sillä jääkiekossa jäähyjä tulee otteluissa poikkeuksetta, ja yksikin jäähy voi ratkaista koko ottelun.

 

Kokoonpanot ja poissaolot

Kuten todettua, kokoonpanot vaikuttavat pelaamiseen suuresti. Avaintekijöiden ollessa poissa peli muuttuu täysin. Myös esimerkiksi maalivahdin vaihdos on kriittinen asia, sillä luukulla jos nähdään ykkösmaalivahdin sijaan joku ensikertalainen, niin lukemat voivat olla rumat.

 

Kokoonpanot julkaistaan usein vasta juuri ennen ottelua, mutta joukkueiden somesta sekä sivuilta voi nähdä jo loukkaantumiset sekä lepuutukset ajoissa, ja parhaassa tapauksessa ehdit reagoida tähän, ennen kuin bookkeri ehtii ottaa nämä asiat huomioon. Tämä tosin pätee alemmissa sarjatasoissa enemmän, kuin NHL:ssä tai vaikka KHL:ssä.

 

Jääkiekon livevedonlyönti

Tästä löytyykin omat ongelmakohtansa. Tilastojen ja kokoonpanojen tuijottelu ei riitä, vaan ottelua tulisi seurata vaikkapa striimistä. Ottelua katsomalla saat parhaan kuvan siitä, että kumpi ottelua hallitsee, siirtyykö momentum, miten maalivahdit pelaavat, ja tuleeko ottelussa kovia tällejä >> pienetkin loukkaantumiset. Kaikki nämä asiat näet vain ottelua katsomalla. Parhaan lopputuloksen saat, mikäli olet ottelun tutkinut jo etukäteen, ja olet jo oman ennakkosi ottelusta luonut. Näin sinulla on live-vedonlyöntiä varten etulyöntiasema.

 

Vedonlyöntikohteista

Pääosin jääkiekossa on samanlaisia kohteita, kun jalkapallossa, joten en näitä peruskohteita sen kummemmin selittele. Sen sijaan käyn muutaman erikoisvedon tässä osassa läpi.

 

Scorecast

Tähän kohteeseen valitaan maalintekijä, ja tarkkalopputulos eli tulosveto. Maalintekijää voit veikata, että tekeekö hän ensimmäisen vai viimeisen maalin tai tekeekö pelaaja vain jossain kohti ottelua sen maalin. Tämän lisäksi asetat tulosvedon.

 

Esimerkki:

Philadelphia Flyers – Pittsburgh Penguins

Anytime Scorecast: Claude Giroux to score a goal and match correct score: 5-5

 

Wincast

Tässä puolestaan scorecastista poiketen veikataan maalintekijää samaan tyyliin, mutta lisäksi ottelun lopputulos kohteisiin 1×2.

Esimerkki:
Anytime wincast: Jakub Voracek to score and Philadelphia Flyers to win

 

Player Goals

Näissä vedoissa voi veikata, että tekeekö pelaaja ottelussa maalin, montako maalia, tekeekö ensimmäisen vai vaikka viimeisen.

Player Points Pistetekijöitä. Eli tekeekö pelaaja ottelussa pisteitä ja myös kuinka monta. Player Specials Esimerkiksi pelaajan laukaukset maalia kohti. Joillain sivustoilla voi pelaajan jäähyminuuttejakin veikata.

Jääkiekossa tulee ottaa kaikki huomioon. Tulee kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on nopeatempoinen ja ns. momentum-peli, joten tilanteet muuttuvat radikaalistikin pitkin ottelua. Toivottavasti tämä auttoi saamaan lisää tietoa aiheeseen liittyen!