Amerikkalainen jalkapallo ja sen voitollinen veikkaus

Tämän osion tarkoituksena on antaa pohja jenkkifutikseen niin lajina, mutta myös vedonlyöntimahdollisuutena. Tarkoituksena on siis antaa tarvittavat tiedot, jotta tunnet lajin sekä pelinkulun, mutta myös osaat tulkita erilaisia asioita vedonlyöntiin liittyen. Kaikkeen on otettu pohjaksi jenkkifutiksen suurin liiga, NFL, joka sijoittuu Yhdysvaltoihin. NFL on yksi maailman seuratuimmista liigoista, ja syystäkin. Jefun ollessa kontaktilaji, se kiehtoo monia, vaikka urheilu ei muuten kiinnostaisikaan. Tämä laji vaatii kuntoa, kovuutta sekä nopeutta ja peliälyä.

 

Pikalinkit: Pelinkulku ja säännötPelipaikat ja kokoonpanotHuomioon otettavaa vedonlyönnissä

 

Ottelun asetelmat sekä pelinkulku ja säännöt

 

Joukkueet

Molemmilla joukkueilla on 11 pelaajaa kentällä. Toisella joukkueella on pallo (possession) eli he ovat hyökkäämässä. Tämä joukkue yrittää edetä kentällä juoksemalla pallon kanssa tai heittämällä sitä. He saavat pisteitä kun ylittävät maaliviivan (goal line) ja pääsevät maalialueelle (end zone).

 

Toinen joukkue on samaan aikaan puolustamassa (defence). He yrittävät puolustaa toista joukkuetta pääsemästä maalialueelle ja samalla saada pallon haltuun itselleen. Jos hyökkäys saa pisteitä tai puolustus pakottaa hyökkäyksen luopumaan pallosta (turnover) silloin joukkueiden roolit vaihtuvat, eli juuri puolustanut joukkue pääsee hyökkäämään. Tämä sama periaate jatkuu kunnes peliaika on ohi.

 

Peliaika

Peliaika on jaettu neljään 15minuutin mittaiseen neljännekseen eli quarteriin. Kahden quarterin jälkeen on 12 minuutin mittainen puoliaika ja muiden quartereiden välissä on 2 minuutin tauko.

 

Kenttä

Kenttä on 100 yardia pitkä ja 53 yardia leveä. Kentässä on luvut 10 yardin välein ja pienet merkit 1 yardin välein, jotta pelaajien ja tuomareiden on helpompi tietää missä pallo on. Molemmissa päädyissä oleva maalialue on 10 yardia pitkä.

 

Pelinkulku

Jokaisen pelin alussa tapahtuu kolikonheitto (coin toss). Tämän heiton voittaja saa päättää aloittaako heidän joukkue hyökkäämällä vai puolustamalla. Jos he aloittavat pelin hyökkäämällä, silloin toinen joukkue aloittaa hyökkäämällä puoliajan jälkeen.

 

Kickoff

Pelin alussa ensimmäisenä puolustava joukkue potkaisee pallon oman 30 yardin kohdalta hyökkäävälle joukkueelle. Hyökkäävällä joukkuueella on pelaaja ottamassa potkun vastaan. Tämä pelaaja yrittää palauttaa potkun juoksemalla mahdollisimman pitkälle. Hyökkäys aloittaa oman sarjan (drive) siitä kohtaa missä palauttaja (kick/punt returner) taklattiin maahan.

 

Hyökkäys

Hyökkäyksen eteneminen mitataan yardeissa. Hyökkäys yrittää saada mahdollisimman paljon yardeja päästäkseen lähemmäksi vastustajan maalialuetta. Aina kun hyökkäys saa pallon, sillä on 4 yritystä päästä 10 yardia eteenpäin. Englanniksi yritys = down (1st down, 2nd down, 3rd down ja 4th down). Jos hyökkäys onnistuu pääsemään 10 yardia tai enemmän, he saavat uuden 1st downin eli uudestaan 4 yritystä edetä 10 yardia. Jos hyökkäys ei onnistu saamaan 10 yardia yrityksillään, se menettää pallon toiselle joukkueelle. Jos hyökkäys joutuu 4. yritykseen (4th down) se yleensä potkaisee pallon vastustajalle (punt), sillä se pakottaa vastustajan hyökkäyksen etenemään pidemmän matkan saadakseen pisteitä. Puolustus yrittää estää hyökkäystä saamasta pisteitä ja myös saamasta uutta 1st downia eli 10 yardin määrää.

 

Pisteiden saanti Pisteitä on mahdollista saada neljällä eri tavalla.
Touchdown = 6 pistettä
Touchdownin saa, kun ylittää maaliviivan pallon kanssa tai saa pallon kiinni maalialueella. Extra point (PAT) ja two-point conversion = 1 tai 2 pistettä

Touchdownin jälkeen joukkueella on kaksi vaihtoehtoa. Extra point on 1 pisteen arvoinen ja sen saa kun potkaisee pallon maalitolppien läpi. Hyökkäys voi myös yrittää kahta pisetttä touchdownin jälkeen. 2 lisäpistettä saa samalla tavalla kuin juuri tehdyn touchdownin eli pääsemällä vastustajan maalialueelle. Joukkuuet valitsevat melkein aina extra pointin, sillä siinä on paljon helpompi onnistua.

Field goal = 3 pistettä

Field goalia yritetään, kun hyökkäys ei onnistu saamaan touchdownia. Field goal tarkoittaa pallon potkaisemista maalitolppien läpi. Field goalia voi yrittää mistä tahansa kentältä, mutta pisin matka mistä siinä voi onnistua on noin 45 yardin kohdalla. Joukkue yrittää field goalia, kun se on lähellä maalialuetta mutta heillä on viimeinen yritys käytössä eli 4th down.

Safety = 2 pistettä
Safety on harvinaisin tapa saada pisteitä. Safety tapahtuu, kun hyökkäävä pelaaja taklataan oman

maalialueen sisällä. Tällöin puolustus onnistui saamaan pisteitä.

Pallon menetys

Kun hyökkäävä joukkue etenee kentällä, he saattavat joskus menettää pallon puolustukselle. (Turnover) Pallo on mahdollista menettää kahdella tavalla, fumble ja interception.

Fumble

Fumble tarkoittaa sitä, että pallon kanssa juokseva pelaaja pudottaa pallon maahan esimerkiksi taklauksen seurauksena. Tällöin kuka tahansa pelaaja saa yrittää ottaa pallon maasta ja pallon saava joukkue pääsee hyökkäämään.

Hyökkäysvuoron vaihdos eli pallon menetys

Kun hyökkäävä joukkue etenee kentällä, he saattavat joskus menettää pallon puolustukselle. (Turnover) Pallo on mahdollista menettää kahdella tavalla, fumble ja interception.

 

Fumble tarkoittaa sitä, että pallon kanssa juokseva pelaaja pudottaa pallon maahan esimerkiksi taklauksen seurauksena. Tällöin kuka tahansa pelaaja saa yrittää ottaa pallon maasta ja pallon saava joukkue pääsee hyökkäämään.

 

Kun hyökkäävän joukkueen quarterback heittää pallon, puolustus yrittää myös saada sen ilmasta kiinni. Jos puolustaja onnistuu saamaan sen, tätä kutsutaan interceptioniksi.

 

Pisteytys:

Touchdown = 6 pistettä
Extra point (PAT) ja two-point conversion eli lisäpisteet= 1 tai 2 pistettä Field goal eli potkumaali = 3 pistettä
Safety eli oma maali= 2 pistettä

 

Rangaistukset

Rangaistukset ovat yardeissa mitattavia rangaistuksia. Tämä tarkoittaa siis, että jos hyökkäävää joukkuetta rangaistaan, niin siirretään palloa 5, 10 tai 15 yardia kauemmaksi maalialueelta. Puolustusta rangaistaessa palloa siirretään 5, 10 tai 15 yardia kohti maalialuetta. Rangaistukseen liittyy usein myös joko yrityksen uusiminen tai uusimisoikeuden menettäminen.

 

Joidenkin virheiden eli rikkeiden jälkeen saatetaan yritys pelata loppuun. Yrityksen jälkeen rikottu joukkue saa valita, että pannaanko rangaistus täytäntöön vai hylätäänkö se. Jos joukkue valitsee hylkäyksen, jää pelattu yritys voimaan.

 

Pelipaikat ja kokoonpanot

Tässä lajissa on erilaisia rooleja ja pelipaikkoja erittäin paljon. Kuitenkin tärkeimmät erot ovat hyökkäys- ja puolustuspelaajien välillä.

 

Pelinrakentaja toimii hyökkäyksen rakentajana nimensä mukaisesti. Hyökkäyksen alussa pelinrakentaja ottaa vastaan aloitussyötön keskushyökkääjältä, ja käynnistää pelin joko etenemällä tai syöttämällä. Syöttää voi joko laitahyökkääjille tai keskyshyökkääjälle.

 

Puolustuslinjalla on puolestaan tehtävänä estää juoksuväylien tekeminen, sekä estää myös pallon eteneminen. Linjan takana löytyy tukimiehet, joiden tehtävänä on taklata pallollinen pelaaja. Kulmapuolustajat pelaavat puolestaan laitureita vastaan. Takimmaisin pelaaja, takapuolustaja, on viimeinen oljenkorsi, jonka tehtävänä onkin viimeistään pysäyttää hyökkäys. Takapuolustaja on pääsääntöisesti muun puolustuksen apuna

 

Amerikkalaisen jalkapallon vedonlyönti

Kauden pituus on lyhyt, ja tästä syystä laji jää hieman muiden varjoon. Lyhyestä kaudesta jää niin vähän tilastoa tutkailtavaksi, eikä niin huimia nousuja ja laskuja nähädä, kuin esimerkiksi NHL:n puolella. Tilastot jäävät siis laihoiksi kuluvalta kaudelta otteluiden määrän vähyyden vuoksi. Kuitenkin lajia seuraamalla saa aina enemmän irti, ja pääsee paremmin sisälle kauteen ja peleihin.

 

Tilastot

Jefussa on tilastollisesti todella vähän oikeasti huomioitavaa materiaalia. Toki keskinäiset ja edelliset ottelut merkkaavat, mutta väitän, että kokoonpanot sekä olosuhteet ovat kaikista tärkeimmät tässä lajissa. Kuten aiemmin totesin, niin otteluita on todella vähän ja kausi lyhyt, joten tilastoihin ei paljon voi lajissa turvautua.

 

Kokoonpanot

Tärkein asia koko lajissa on kokoonpanot. Kokoonpanot on pakko tutkia ennen kuin vetoja asettaa, sillä baseballiin tapaan lajissa on ehdottoman tärkeitä pelaajia. Jos joukkueen paras Quarterback, eli pelinrakentaja on poissa, niin ei peli yhtä hyvää ole, sillä kaikki syötöt sekä hyökkäykset on maestron itse rakentamia. Toisena pointtina on esimerkiksi etenijät aka juoksijat, jotka tuovat touchdownit ja pisteet kotiin. Heidän ollessa poissa hitautuu hyökkäys ja myös pisteet saattavat jäädä alhaisemmiksi.

 

Olosuhteet

Olosuhteisiin liittyy paljon erilaisia asioita. Pelipaikka, pelityylit, kokoonpanot, poissaolot ja sää ovat vain osa tähän kategoriaan liitettävistä asioista. Olosuhteisiin voi myös liittää joukkueiden taktiikat. Kannattaa vertailla joukkueiden pelityyliä. Mikäli hyökkäävä joukkue tekee pääsääntöisesti juoksumaaleja, niin toisen pitäisi osaa puolustaa tätä taktiikkaa vastaan. Taktiikat ja pelityylit saa tosin selville ainoastaan otteluita katsomalla.

 

Pelipaikka

Totta kai se vaikuttaa pelaamiseen. Mikäli ottelu pelataan kotona, on kotiyleisön kannatus takana tukemassa. Jos taas kenttä on mutavelliä, niin raskaampaa se on juosta, ja myös peli hidastuu olennaisesti. Eli kentän kunto on yksi vaikuttavista tekijöistä myös.

 

Sää

Sadekeli tekee kentästä liukkaamman sekä raskaamman. Tällöin hyökkääminen on vaikeampaa ja myös hitaampaa, eli pistemäärät voivat jäädä vähäisemmiksi.

 

Loput olosuhdeseikat on käytykin jo tässä läpi. Kaikki mainitut seikat ja asiat kuitenkin tulisi ottaa huomioon, kun jefua lähtee veikkaamaan. Vedonlyöntikohteista en kummempia selittele, sillä perinteisiä kohteita, kuten Total-vedot sekä Handicapit ja voittajavedot löytyvät joka yhtiöltä. Hieman erikoisempien vetojen yleisyys jää todella vähäiseksi, eli panokset näihin erikoiskohteisiin sekä vaihto näissä kohteissa jää melko vähäiseksi, mikä sitten aiheuttaa panosrajoitukset erikoisvetoihin.