Tennisvedonlyönti - kuinka maksimoit voittosi

Tässä kappaleessa käydään tenniksen perusasioita läpi, jotta saa pienen kuvan koko lajista. Tämän lisäksi paneudutaan huomioitaviin asioihin sekä vedonlyönnillisiin seikkoihin. Tenniksen yksi hienous on, kun tämä on yksilöpeli, niin suuriakin kertoimia löytyy älytön määrä. Pelityylit ja alustat vaihtelevat todella paljon, ja tästä syystä yllätyksiäkin tulee. Tällä hetkellä kannattaa muistaa tarkistaa myös Wimbledon 2018 vedonlyöntitivinkit.

 

Pikalinkit: PelialustatPelinkulkuLyönnit, pisteet, termitTennisvedonlyöntiLivevedonlyönti

 

Pelialustat

Erilaisia virallisia pelialustoja on kolmea erilaista. Nämä eroavat toisistaan monellakin tavalla. Pallo pomppii täysin eritavalla, kierteet ottavat erilailla kiinni osumasta ja jopa kentällä liikkuminen on hieman erilaista. Erikseen on tietysti vielä sisäkentät, jolloin hapenotto on erilaista, vaikkei niin merkittävästi.

 

Kovakenttä

Kovan kentän perustana käytetään pääsääntöisesti asfalttia tai betonia. Kovalla kentällä pallo pomppii parhaiten, ja tästä syystä syöttövuorojen pituudet pysyvät lyhyinä. Tämä alusta on varsinkin koville syöttäjille otollinen.

 

Massakenttä

Kaikista kolmesta kenttätyypistä tämä on hidastempoisin. Massakentällä tulee pelaajalla olla lähes kaikki tenniksen osa-alueet hallussa, jotta voi oikeasti voittajana poistua. Esimerkkeinä Rafael Nadal, massakenttien kuningas, joka on kaikin puolin maailman ehdotonta kärkeä. Massalla syötön merkitys ei ole niin suuri, mutta palautukset sekä kierteet ottavat todella ison roolin tällä kenttätyypillä, sillä pisimmät pallorallit pelataan juurikin massakentillä, koska peli on hitaampaa kuin muilla kenttätyypeillä.

 

Nurmikenttä

Nurmella syötön merkitys on suurimmillaan. Tämä kenttä on nopein alusta, ja syötön laatu on kaikista tärkein juurikin tällä kenttätyypillä. Pallo pomppii todella paljon vähemmän kuin muilla kentillä. Nurmikentällä noustaan myös yleisimmin verkolle syötön jälkeen, juurikin pallon pomppimisen vuoksi. Nurmella pelattaessa peli on nopeinta, ja pallorallit lyhyitä. Pallo pomppii todella vähän, joten varsinkin alakierteet ovat varsinaista myrkkyä palauttajalle.

 

Pelinkulku

Ottelussa noudatetaan joko paras kolmesta, tai paras viidestä periaatetta. Eli kahden tai kolmen setin voitolla voittaa ottelun.

 

Syöttövuoro, eli peli

Pelin voittajaksi selviää, kun saa kasaan 5 pistettä. Tenniksessä pisteet ei kuitenkaan syöttövuorossa mene tyylillä 1,2,3,4,5. Pisteet jakautuvat seuraavasti: 15, 30, 40, (45,W). Tosin, mikäli syöttövuoro menee 40-40 tilanteeseen, kutsutaan tätä Deuceksi. Voitto irtoaakin tässä tilanteessa sitten kahden pisteen erolla. Jos piste saadaan Deucessa Advantagen, jonka jälkeen jos voittaa toisen pisteen heti perään, voittaa kyseisen pelin.

 

Setit

Yhden setin pituus vaihtelee 6-12 syöttövuoron välillä. On myös mahdollista, että pelataan 13 peli, jota kutsutaan Tie-Breakiksi. Pääsääntöisesti kuitenkin setin voittajaksi selviytyy, kun voittaa kuusi syöttövuoroa ja ero on siinä vaiheessa 2 syöttövuoron mittainen. Esimerkiksi 6-4.

 

Tie-breakiin mentäessä voitta napataan saamalla 7 pistettä kasaan ja kahden pisteen erolla. Mikäli mennään tilanteeseen 6-6, niin silloin TB:n voittaa kahden pisteen erolla. Tie-breakissa ensimmäisen syötön antaa edellisessä syöttövuorossa toiminut palauttaja, jonka jälkeen syötellään 2 syöttöä kerrallaan vuorotellen.

 

Lyönnit, pisteet, termit

Termejähän tenniksessä riittää ja alle on listattu tärkeimmät.

 

Ässä

tarkoittaa läpisyöttöä. Eli kun syöttäjä syöttää, niin vastustaja ei kykene palauttamaan syöttöä, vaan pallo menee hänen ohitseen, ja syöttäjä saa pisteen.

 

Murtopallo

piste, jonka voittaessa syöttäjän vastustaja voittaa pelin.

 

Murto

Syöttäjän häviämä syöttövuoro

 

Pito

syöttäjän voittama syöttövuoro

 

Toinen syöttö

kun ensimmäinen syöttö on ollut virheellinen, eli jäänyt verkkoon, tai ei ole osunut syöttöalueelle, niin tulee ”uusi” tai ”toinen” syöttö.

 

Kaksoisvirhe

Syöttäjän syöttö ei ole osunut pelialueelle, tai on jäänyt verkkoon kahdesti.

 

Holds to Love, Breaks to Love

Eli mikäli syöttäjä pitää syöttövuoronsa tuloksella 40-0, tai murto tapahtuu tuloksella 40-0, kutsutaan tätä tapahtumaa kyseisillä termeillä, riippuen onko kyseessä murto vai pito.

 

Syöttö on virheellinen, mikäli se jää verkkoon, tai jos se ei osu ”syöttöruutuun”. Syöttöruutu on Tenniskentän ristikkäispuolella oleva etummainen ruutu.

 

Tennistä koskeva vedonlyönti

Tenniksen vedonlyönti on oma hieno maailmansa. On paljon huomioon otettavia asioita, ja seuraaminenkin astuu suureen rooliin. Varsinkin live-vedonlyönnissä on erittäin tärkeää, että katsot ottelua, sillä pienetkin loukkaantumiset muuttavat ottelua radikaalisti. Tilastoja, kuten syöttö- ja murtoprosentit tulee tarkastella, ja myöskin pelialustan tarkastaminen on erityisen tärkeää.

 

Eri sarjojen peleissä on erilaisia huomioon otettavia asioita. ATP, eli miesten ykkösliigassa kaikki tulee ottaa huomioon, ja tietoakin pelaajista löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Naisten kärkiliigassa, WTA:ssa tulee huomioida varsinkin syöttö- ja murtoprosentit, sillä murtoja nähdään ja todella paljon. ITF on puolestaan ns. rupusakkia. Eli toisin sanoen huonot/aloittelijat lähtevät täältä liikenteeseen. ITF ei vedonlyönnin kannalta omasta mielestäni hirveän kannattavaa ole, sillä tietoa pelaajista on todella vähän ja matsien seuraaminen on vaikeaa ja sopupelin vaara suuri.

 

Prematch vedonlyönti ja kohteet

Tilastojen tulkitseminen sekä pelaajien tunteminen on lajissa kaiken a ja o. Tenniksessä on kuitenkin tajuton määrä erilaisia vaikuttavia tekijöitä, ja tämän vuoksi ottelun lopputulosta on välillä todella vaikea ennakoida. Jos jää epävarmuuden tunnetta, niin kannattaa kohde jättää pelaamatta.

 

Ensimmäisenä asiana on tarkastaa, millä alustalla peli pelataan. Kovalla kentällä syötön rooli on suuri, kun taas massalla on hermot ja myös taidot koetuksella, sillä pitkiä palloja pelataan.

 

Tilastoja on tutkittava. Syöttö- ja murtotilastot löytää suoraan googlesta, ja monella sivustolla on eritelty myös ykkös- ja kakkossyötöt sekä samat asiat palautuksista. Tämän lisäksi tarkastellaan nykyistä virettä sekä pelaajien keskinäisiä otteluita.

 

Paperille saatavat tiedot eivät yksinomaan riitä. Otteluita, pelaajia ja turnauksia tulee itse katsoa, jotta saa kunnon kuvan pelaamisesta sekä vireestä. Pelaajien pelityylit vaihtelevat paljon, ja tästä syystä on hyvä ottaa selvää, miten kukin pelaa missäkin tilanteessa. Näillä tiedoilla pääsee jo erittäin pitkälle, kun alkaa vedonlyöntiä miettimään.

Livevedonlyönti

Live-vedonlyönnissä on tärkeää katsoa ottelua vaikka striimistä. Näin saat otettua selvää kaikesta muusta, mitä et jo ennalta tiennyt, sillä tilastot on tarjolla jo ennen ottelua, mutta pelinkulku ja todellinen vire selviää vasta, kun katsot ottelua itse. Otteluiden katsominen antaa etulyöntiasemaa vedonlyöntiin, sillä silloin näet kaikki ottelussa tapahtuvat käänteet, kuten loukkaantumiset ja momentumin vaihtumiset. Eli striimi auki ja tennareita katsomaan, jos live-vedonlyöntiin haluaa sisälle päästä kunnolla.

 

Ottelun voittaja

Veikataan kumpi ottelun voittaa.

Annetaan tasoitusta toiselle pelaajalle esimerkiksi 2,5 peliä, jolloin pelaaja saa hävitä maksimissaan kahdella pelillä. Esimerkiksi lukemin 7-6, 7-6. Puolestaan jos tasoitusvetosi pelaajalle on negatiivinen, niin silloin pelaajan tulee voittaa vähintään kolmella pelillä, jotta vetosi osuu.

 

Game winner

Veikataan syöttövuoron voittajaa

 

Game correct score

veikataan pelin tarkkaa lopputulosta.
Vaihtoehdot: 40-0, 40-15, 40-30, W-40 samat myöskin toisinpäin. Game X to Deuce veikataan päätyykö kyseinen syöttövuoro 40-40 tilanteeseen

Set handicap

Annetaan toiselle pelaajalle erä tai kaksi tasoitusta, riippuen onko ottelu paras viidestä vai paras kolmesta. Tällöin siis esimerkiksi +1,5 erää olisi voittava veto jos pelaaja häviää maksimissaan yhden erän turvin tai voittaa. Vastaavasti -1,5, niin pelaajan tulee voittaa vähintään kahden erän turvin.

 

Set Correct Score

Eli tässä veikataan erän lopputulosta.

6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-6 ja samat toisinpäin.

 

Set betting

Tässä veikataan ottelun tarkkaa lopputulosta. Eli ”paras kolmesta” vaihtoehtoina on 2-0, 2,1, 0-2, 1-2 Paras viidestä: 3-0, 3-1, 3-2 0-3, 1-3, 2-3

 

Total games in set, Total games in match

Veikataan syöttövuorojen kokonaismäärää kyseisessä setissä tai pelissä.c