Formula 1 – Kausi 2019

 

F1-kausi polkaistaan käyntiin jälleen totuttuun tapaan maaliskuussa Australian osakilpailulla. Kisoja käydään yhteensä 21 eri radalla ja kauden viimeinen kilpailu kisataan joulukuun alussa. Tällä kaudella luvassa on myös historian 1000 ajettava Grand Prix, jonka ympärille tullaan rakentamaan varmasti todella mahtava tapahtuma.

 

Mukana tämän kauden kisoissa on myös kaksi tuttua suomalaiskuskia, kun Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas pyrkivät jälleen tuomaan menestystä Suomeen. Viime kaudella Ferrarilla ajanut Räikkönen nähdään tällä kaudella Sauberin ratissa, kun taas Bottas jatkaa hallitsevan mestarin Lewis Hamiltonin tallikaverina Mercedesillä.

 

Veikkausvedot on tiukasti mukana tulevan F1-kauden vauhdissa ja sivuillamme tulee olemaan paljon vihjeitä kisojen aikana ja paljon muuta formuloihin liittyvää.

F1 2019 – Kisakalenteri

 

F1-kisoja ajetaan tällä kaudella 21 eri radalla ja mukana ovat jälleen legendaariset Monacon ja Britannian GP:t sekä paljon muita tuttuja, hienoja ratoja. Kausi käynnistyy tutusti Australian GP:llä ja kauden viimeinen kisa kisaillaaan joulukuun alussa Abu Dabhin radalla. Alla listaamme kaikki tulevan kauden kisat järjestyksessä ensimmäisestä viimeiseen.

Australian Grand Prix

 

Melbourne GP Circuit on 5,3 kilometrin mittainen rata ja kierroksia ajetaan yhteensä 58 kappaletta. 2018-kaudella kisan voittajaksi selvisi saksalainen Sebastian Vettel. Historian aikana eniten Australian radalla voittoja ottanut kuljettaja on Michael Schumacher, jolla GP:n voittoja on peräti neljä. Suomalaisista kuskeista kisan ovat onnistuneet voittamaan Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

 

Melbournen osakilpailu on ajettu jo pitkään kauden ensimmäisenä kilpailuna ja se polkaisee kauden käyntiin 25. maaliskuuta. Radan erikoisuuksiin voidaan laskea se, että kisa ajetaan Melbournen yleisillä teillä ja rata on auki vain F1-kisaviikonloppuna. Radan keskeltä löytyy myös hieno tekojärvi, joka tekee ratamiljööstä erittäin hienon. Australian rata on yksi kisakalenterin parhaista, sillä sen monet pitkät suorat mahdollistavat kilpailijoille paljon ohituspaikkoja.

 

Bahrainin Grand Prix

 

Kauden toisen kisan isäntänä toimii Bahrain International-rata. 31. maaliskuuta kisattava kilpailu on yksi kisakalenterin uusimmista kisoista, sillä sitä on ajettu vasta vuodesta 2014. Koska rata on niin uusi, on se yksi tyylikkäimmistä radoista maailmassa.

 

Bahrainin historian ensimmäisen GP:n voitti saksalainen legenda Michael Shumacher ja viime kaudella kisan voitti hänen maamiehensä Sebastian Vettel. Yksikään suomalainen ei ole onnistunut voittamaan Bahrainin GP:tä. Vettel on hallinnut tätä kisaa ”Schumin” voiton jälkeen ja on voittanut sen neljä kertaa putkeen.

 

Kiinan Grand Prix

 

Kauden kolmas F1-kisa ajetaan suositulla Shanghai International-radalla, joka vetää vuosittain hurjat määrät yleisöä katsomoihin ja kisa-alueelle. Kiina on yksi suurimmista formuloiden markkina-alueista, joten kyseessä on todella tärkeä kisa lajin kannalta.

 

Shanghain rata on 5,4km pitkä ja kierroksia ajetaan yhteensä 56 kappaletta. Kisa on ajettu vuodesta 2004 asti ja sen ensimmäisenä voittajana toimi brasilialainen Rubens Barrichello. Kimi Räikkönen on ainoana suomalaisena pystynyt voittamaan kilpailun vuonna 2007. Viime vuosina GP:tä on hallinnut brittiläinen Lewis Hamilton, jolla voittoja Shanghaista on peräti viisi kappaletta.

 

Azerbaidzhanin Grand Prix

 

Huhtikuun lopussa ajettava Azerbaidzhanin GP on kisakalenterin neljäs kisa ja se ajetaan kuusi kilometriä pitkällä Baku City Circuit-radalla. Kilpailu on ollut mukana F1-kalenterissa vasta vuodesta 2016 ja ensimmäisenä kisan onnistui voittamaan Saksan Nico Rosberg.

 

Kimi Räikkönen tai Valtteri Bottas eivät kisaa ole vielä onnistuneet voittamaan ja viime kaudella GP:n ykkössijan otti hallitseva mestari Lewis Hamilton. Bakun rata on yksi kauden pisimmistä radoista ja se on usein erittäin viihdyttävä, sillä seinät ja vallit ovat hyvin lähellä rataa ja kaksinkamppailutilanteita syntyy todella usein.

 

Espanjan Grand Prix

 

Jo vuodesta 1951 asti ajettu Espanjan GP on yksi legendaarisimmista kisoista F1-kalenterissa. Radalla on ajettu historian aikana monta hienoa kilpailua ja suomalaisista voittoon ovat yltäneet Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Kilpailun eniten voittanut ajaja on vähemmän yllättäen Michael Schumacher, jolle voittoja kertyi yhteensä kuusi kappaletta.

 

Circuit de Catalunya on yksi kauden lyhyimmistä radoista(4,6km) ja tästä syystä rataa ajetaan ympäri peräti 66 kierrosta. Viime kaudella Espanjan GP:n voitti Lewis Hamilton.

 

Monacon Grand Prix

 

Toukokuun lopussa ajettava Monacon GP on luultavasti lajin suosituin kisa maailmalla ja sitä kerääntyy katsomaan suurin määrä katsojia ympäri maailmaa. Katurata on tunnetusti yksi kauden haastavimmista ja ohittaminen sillä on erittäin vaikeaa.

 

Legendaarinen Ayrton Senna on voittanut Monacon GP:n jopa kuusi kertaa uransa aikana ja suomalaisista voittoon ovat pystyneet tuttu kolmikko Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Viime kaudella kisan voittoon ylsi Daniel Ricciardo. Monacon rata on kauden selvästi lyhyin ja kierroksia sillä ajetaan peräti 78.

 

Kanadan Grand Prix

 

Monacon legendaarista kisaa seuraa yhtälailla suosittu ja pitkään mukana ollut Kanadan GP. 4,3km pitkä Circuit Gilles Villeneuve-rata on erittäin hyvin suunniteltu ja osittainen katurata tarjoaa paljon hyviä ohituspaikkoja ja sitä kautta se takaa aina viihdyttävän kisan joka vuosi.

 

Vähemmän yllättäen eniten Kanadan kisoja on voittanut Michael Schumacher, jolla voittoja on peräti seitsemän kappaletta. Suomalaisista voittopokaalia ovat aikojen saatossa nostaneet Mikä Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Viime kaudella ykköspallilta shampanjaa pääsi suihkuttelemaan Sebastian Vettel.

 

Ranskan Grand Prix

 

Kesäkuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna formula-sirkus saapuu tauon jälkeen Ranskaan. Legendaarisella Circuit de Nevers Magny-Cours-radalla kisattiin vuonna 1906 historian ensimmäisen Grand Prix, joten kyseessä on yksi legendaarisimmista radoista.

 

Michael Schumacher on voittanut Ranskan GP:n uskomattomat kahdeksan kertaa urallaan ja suomalaisista kisan on onnistunut voittamaan Kimi Räikkönen vuonna 2017. Viime kaudella kisan voitti hallitseva mestari Lewis Hamilton.

 

Itävallan Grand Prix

 

Kesäkuun lopussa ajettava Itävallan GP on yksi pisimpään kalenterissa mukana olleista kisoista. Vuodesta 1964 ajettu kisa teki paluun Red Bull Ringille 2014, jossa sitä on ajettu siitä lähtien. Rata on 4,3km pitkä ja sillä ajetaan 71 kierrosta.

 

Eniten voittoja Itävallasta on ottanut legenda Alain Prost ja suomalaiset eivät ole onnistuneet voittamaan kisaa kertaakaan. Viime kaudella kisan voitti kiistelty kuljettaja Max Verstappen.

 

Britannian Grand Prix

 

Britannian GP on yksi legendaarisimmista kisoista ja sitä on ajettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1950. Mikä Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat onnistuneet voittamaan kisan.

 

Silverstonen rata on 5,8km pitkä ja sillä ajetaan 52 kierrosta. Viime vuonna kisan voittoon ajoi Sebastian Vettel ja historian aikana eniten voittoja ovat napanneet Jim Clark ja Alain Prost, joilla voittoja on viisi kappaletta.

 

Saksan Grand Prix

 

Yksi legendaarisimmista kisoista F1-historiassa on Hockenheimin GP. Kisa teki paluun kisakalenteriin viime kaudella ja ykköseksi kisassa ajoi Lewis Hamilton. 4,5km pitkä rata on erittäin viihdyttävä ja se tarjoaa kuskeille monta hyvää ohituspaikkaa.

 

Suomalaisista Saksan GP:n on onnistunut voittamaan ainoastaan Mika Häkkinen vuonna 1998, jolloin suomalainen nosteli myös maailmanmestaruuspokaalia. Eniten GP-voittoja on yllätys yllätys Michael Schumacherilla.

 

Unkarin Grand Prix

 

Suomalaisten suosikkikisa Unkarin GP kisataan tälläkin kaudella totutusti elokuun alussa. Kisaa kutsutaan Suomalaisten kisaksi, sillä moni suomalainen matkustaa katsomaan kisaa paikanpäälle. Myös suomalaiset kuskit ovat nauttineen Unkarin kisasta, sillä Mikä Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen ovat kaikki voittaneet GP:n.

 

Viime kaudella kisan voitti Lewis Hamilton ja eniten GP-voittoja Unkarista on juuri Hamiltonilla, jolla niitä on peräti kuusi kappaletta.

 

Belgian Grand Prix

 

Legendaarinen Belgian Spa-rata on totutusti yksi kisakalenterin parhaista ja odotetuimmista kisoista. Yli 7km mittaisella radalla on paljon ohituspaikkoja ja tapahtumia on varmasti luvassa myös tällä kaudella.

 

Eniten Belgian GP:n voittoja on Schumilla, joka on voittanut kisan peräti kuusi kertaa ja myös suomalaiset kuskit ovat nauttineet voitoista. Räikkönen on voittanut kisan peräti neljä kertaa ja myös Häkkiseltä löytyy Belgian GP:n voitto vuodelta 2000.

 

Italian Grand Prix

 

Jos on Belgian GP legendaarinen, niin sitä on myös syyskuussa ajettava Monzan kisa. Italiassa on kisailtu jo vuodesta 1922 asti ja rata on kuulunut F1-sirkukseen jo vuodesta 1950 saakka.

 

Michael Schumacher on voittanut Monzassa eniten kisoja(5 kpl). Viime kaudella kisan voittoon ajoi Lewis Hamilton. Monzan radalla on moottoriurheilussa erittäin synkkä menneisyys, koska radalla on nähty monta onnettomuutta aikojen saatossa ja kuolonuhreja on monia. Suomalainen moottoripyöräilijä Jarno Saarinen sai surmansa radalla vuonna 1973.

 

Singaporen Grand Prix

 

Sebastian Vettel on hallinnut Singaporen GP:tä siitä asti kun kisaa on ajettu. Vettel on voittanut sen yhteensä neljä kertaa, mutta viime vuonna kisan voitti Lewis Hamilton. Suomalaiset eivät vielä kyseistä kisaa ole pystyneet voittamaan.

Singaporen kilpailu on kauden ensimmäinen illalla ajettava kisa, joka alkaa paikallista aikaa klo 20.00. Rata on hyvin hidas ja ohittaminen sillä on tehty erittäin hankalaksi. Radan mitta on 5,6km ja kierroksia sillä ajetaan 61.

 

Venäjän Grand Prix

 

Venäjän GP on yksi F1-kalenterin uusimmista kisoista ja se on myös yksi pisimmistä radoista(5,8km), joten kierroksia ajetaan vain 53kpl. Valtteri Bottas on ainoa suomalainen, joka on onnistunut voittamaan GP:n vuonna 2017.

 

Lewis Hamilton on hallinnut Venäjän GP:tä ja hänellä voittoja on kertynyt kolme kappaletta, mukaan lukien viime kaudella tullut voitto. Sotsi Autodrom-rata on osittain myös julkisilla kaduilla ajettava kilpailu, joten rata on auki ainoastaan kisaviikonloppuna.

 

Japanin Grand Prix

 

Japanin Suzuka on yksi legendaarisimmista F1-radoista. Vuodesta 1976 asti kisakalenterissa mukana ollut GP on yleensä todella viihdyttävää katsottavaa ja ohituksia tapahtuu paljon.

 

Suomalaisista kisan ovat onnistuneet voittamaan Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ja eniten Japanissa on voittoa juhlinut Michael Schumacher(6kpl). Viime kaudella ykköskorokkeelle nousi mestaruuden voittanut Lewis Hamilton.

 

Meksikon Grand Prix

 

Meksikon Hermanos Rodriguez-rata on yksi F1-kalenterin lyhyimmistä radoista ja sillä ajetaan 71 kierrosta. Lokakuun lopulla ajettava kisa on ollut mukana kalenterissa jälleen vuodesta 2015 asti ja eniten voittoja sillä on napsinut Jim Clark(3kpl). Viime kaudella voittoa juhli Max Verstappen.

 

Yhdysvaltain Grand Prix

 

Austinissa, Texasin osavaltiossa ajettava USA:n Grand Prix tarjosi viime kaudella juhlan aihetta suomalaisille, kun Kimi Räikkönen onnistui voittamaan kyseisen kisan. Ennen Räikköstä kisaa on hallinnut Lewis Hamilton, joka on vienyt GP:n nimiinsä peräti kuusi kertaa. Circuit of the Americas on pituudeltaan 5,5km ja sillä ajetaan yhteensä 56 kierrosta.

 

Brasilian Grand Prix

 

F1-kisakauden toiseksi viimeinen kisa käydään legendaarisella Interlagosin radalla, joka on ollut mukana kalenterissa jo vuodesta 1973 asti. Nykyään Jose Carlos Pace nimeä kantavalla radalla ajetaan 71 kierrosta, sillä rata on vain 4,3km pitkä.

 

Alain Prost on voittanut Brasiliassa ennätykselliset kuusi kertaa ja suomalaisista voittoja ovat juhlineet Häkkinen ja Räikkönen. Viime kaudella pokaalia nosteli kukas muukaan kuin Lewis Hamilton.

 

Abu Dabhin Grand Prix

 

F1-kauden päätöskilpailu Abu Dabhissa kisataan 1. joulukuuta. Radalla ei ole viime vuosina ratkaistu mestaruuksia, sillä Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton ovat tähän mennessä jo varmistaneet mestaruutensa. Suomalaisista voittoa radalla ovat juhlineet Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas.

 

Yas Marina Circuit on yksi F1-kauden tyylikkäimmistä radoista ja se ajetaan Abu Dabhin katuradalla, joka on 5,5km pitkä.

<h2id=”tallit”>Formula 1 – Tallit ja kuljettajat

 

F1-tallien kulisseissa on käynyt talven aikana kova kuhina ja kuskit ovat vaihtaneet talleja paljon. Mukana tällä kaudella on jälleen 10 tallia ja 20 kuljettajaa. Suomalaisista Kimi Räikkönen vaihtoi Ferrarilta Sauberille ja Valtteri Bottas jatkaa edelleen Lewis Hamiltonin kanssa Mercedeksellä.

 

Mercedes: Lewis Hamilton&Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel&Charles Leclerc
Red Bull: Pierre Gasly&Max Verstappen
Force India: Sergio Perez&Lance Stroll
Williams: George Russell&Robert Kubica
McLaren: Lando Norris&Carlos Sainz
Toro Rosso: Daniil Kvjat&Alexander Albon
Haas: Romain Grosjean&Kevin Magnussen
Renault: Nico Hülkenberg&Daniel Ricciardo
Sauber: Kimi Räikkönen&Antonio Giovinazzi

<h2id=”sääntömuutokset”>F1-kausi 2019 – Sääntömuutokset

 

Aina ennen kauden alkua käydään paljon keskustelua siitä, mitä sääntömuutoksia formuloihin pitäisi tehdä. Kaudella 2019 muutoksia sääntöihin ei juurikaan nähdä ja isoja linjauksia ei ole isojen kihojen puolelta tulossa.

 

Ohittamista pyritään parantamaan käytännössä vain autojen muotoilua parantamalla. Mm. etu- ja takasiipiä pyritään tekemään entistä aerodynaamisemmiksi ja tällä saadaan kisoihin enemmän kilvanajoa ja ohitustilanteita.

 

Kuljettajien painoa ei tulla tällä kaudella enää laskemaan auton minimipainoon ja täten kuljettajien ei tarvitse enää huolehtia painostaan niin äärimmäisen tarkkaan, joka oli käydä jo terveydelle vaaralliseksi. Myös polttoainetta saa pistää autoon enemmän kuin viime kaudella. 105 litran sijaan autoihin saa tankata nyt 110 litraa polttoainetta.

F1-kausi 2019 – Pistelasku

 

Kisan normaali pistelasku tapahtuu tällä kaudella samalla systeemillä, kuin kaudella 2018. Pisteitä jaetaa kymmenelle parhaalle kuljettajalle ja voittaja nappaa itselleen mehevät 25 pistettä.

 

Jos sattuisi tapahtumaan sellainen tilanne, että kaksi kuljettajaa olisi kauden viimeisen kilpailun jälkeen tasapisteissä, voittaisi mestaruuden se kuljettaja, jolla on eniten kisavoittoja. Jos voittoja olisi yhtä monta, kakkossijat ratkaisisivat voittajan ja niin edespäin.

Uutuutena kauteen 2019 tulee kuitenkin se, että jokaisessa kisassa nopeimman kierroksen tekevä kuljettaja saa 1 extra pisteen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos kuljettaja voittaa kisan sekä ajaa nopeimman kierroksen, niin hän saa yhteensä 26 pistettä.

 

Pisteiden jakautuminen:

 

1.sija: 25p
2.sija: 18p
3.sija: 15p
4.sija: 12p
5.sija: 10p
6.sija: 8p
7.sija: 6p
8.sija: 4p
9.sija: 2p
10.sija: 1p

F1 2019 – Aika-ajot

 

Aika-ajo-systeemi on muuttunut viime vuosien aikan moneen otteeseen ja välillä tuntuu, että muutosten mukana on vaikea pysyä perässä. Nykyään aika-ajot on jaettu kolmeen, noin 20 minuuttia kestävään osioon. Jokaisen osion aikana kuljettajat saavat ajaa niin monta kierrosta kuin haluavat.

 

Ensimmäisen osion jälkeen neljä hitainta kuljettajaa tippuu seuraavasta aika-ajo-osiota pois ja nämä kuljettajat lähtevät kierrosaikojensa perusteella lähtöruuduista 17-20.

 

Toisessa osiossa mukana olevista 16 kuljettajasta karsitaan 15 kestävän aikaajon jälkeen kuusi hitainta kuskia pois ja heidät sijoitetaan aikojensa perusteella lähtöruutuihin 11-16.

 

Viimeiseen, eli kolmanteen osioon osallistuu siis kymmenen kuljettajaa, jotka ratkaisevat keskenään ensimmäiset kymmenen lähtöruuta. Nopein ottaa paalupaikan, joka on tämän hetken formuloissa elintärkeä asia. Mikäli kaksi kuljettajaa ajaa saman ajan, ottaa ensimmäisenä kyseisen ajan tehnyt kuljettaja paremman lähtöruudun.

F1 2019 – Vedonlyönti

 

Formulat ovat suomalaisten ja ulkomaalaistenkin keskuudessa erittäin suosittu vedonlyöntikohde. Kisoihin haetaan yleensä lisäjännitystä voittajavedon ja F1-triplan välityksellä. Jälkimmäisessä veikataan kolmea parasta kuljettajaa.

 

F1-kohteita on tarjolla iso määrä kaikilla suosituilla vedonlyöntisivustoilla ja Veikkauksen lisäksi pelattavaa löytyy paljon myös ulkomaisilta yhtiöiltä. Unibet on meidän suosituksemme F1-vedonlyöntiin. Yhtiö on panostanut paljon formuloihin ja se on hankkinut F1-kasvokseen formula-legenda Mika Häkkisen. Myös NodicBet-sivusto on todella hyvä sivusto tähän tarkoitukseen ja siltä sivustolta löydät kattavimman valikoiman moottoriurheilun kuningaslajiin.