Formula 1 esittely

FIA Formula One World Championship, eli Formula 1 tai F1 on vuonna 1950 perustettu ja kilpailutoimintansa aloittanut rata-autoiluluokka. Sarjaa on pidetty kansainvälisen moottoriurheilun yksipaikkaisten ajoneuvojen kuninkuusluokkana. Formula ykkösten vuosittainen maailmanmestaruussarja koostuu vuoden aikana eri puolilla maailmaa ajettavista Grand Prix, eli GP -kilpailuista. Sarjassa mestaruudesta kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien osalta. Formula 1 -sarjan järjestäjänä toimii kansainvälinen autoliitto FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), jonka puheenjohtajana toimii tätä nykyä mm. Ferrarin tallipäällikkönä pitkään toiminut ranskalainen Jean Todt. F1-sarjan kaupallisia oikeuksia johtaa ja hallinnoi Chase Carey ja moottoriurheilujohtajana toimii myöskin sekä Ferrarilla että oman tallinsa pyörittämisessä meritoitunut Ross Brawn. Sarjan markkinointijohtajana toimii puolestaan Sean Bratches.

 

Suomessa suurin F1 buumi puhkesi 1970-80 lukujen vaihteessa, jolloin Keijo ”Keke” Rosberg onnistui ensimmäisenä suomalaiskuljettajana vakiinnuttamaan paikkansa F1-sarjassa. Rosberg kruunasi uransa kaudella 1982 voittamalla ensimmäisenä suomalaisena sarjan maailmanmestaruuden. Rosbergia ennen F1 sarjaan osallistuneita suomalaisia oli vain yksi, Leo Kinnunen, joka osallistui yhteen Formula 1 osakilpailuun kaudella 1974.

 

Suomalaisittain tähän mennessä suurimmat kulta-ajat Formula ykkösissä lukeutuvat 1990-luvun lopulle, jolloin Mika Häkkinen juhli kahta peräkkäistä F1-maailmanmestaruutta. Häkkisen ja Michael Schumacherin välillä käyty kaksintaistelu onkin piirtynyt valtaosan formuloita fanittavien mieliin ikuisiksi ajoiksi. Viimeisimpänä suomalaisena F1-mestaruutta juhli kaudella 2007 Kimi Räikkönen, joka on edelleen mukana F1-sirkuksessa. Kaudella 2016 mestaruuden vei lisäksi nimiinsä Keijo Rosbergin poika Nico, joka kilpaili kuitenkin Saksan kilpailulisenssillä.

 

Suomalaiset ovat olleet edustettuina formuloissa myös muuten. Ossi Oikarinen on toiminut sarjassa insinöörinä mm. Ferrarilla, Toyotalla ja Arrowsilla. Traumalogiaan erikoistunut urheilulääkäri Aki Hintsa toimi puolestaan lääkärinä F1-sarjan eri talleissa aina vuoteen 2013 asti. Kaudella 1974 F1-sarjassa oli mukana suomalainen talli AAW Racing Team. Suomalaistalli osallistui yhden kauden aikana yhteensä kuuteen GP-kilpailuun, joista yhdessä (Ruotsin GP) talli sai autonsa myös lähtöviivalle asti. Leo Kinnusen uran ainoa F1-startti päättyi kuitenkin moottorin hajoamiseen kilpailun alkuvaiheilla. Näiden lisäksi monet suomalaiset yritykset ovat toimineet F1-tallien sponsoreina silloin, kun niillä on ollut riveissään suomalainen kuljettaja.

 

Formula 1 on ollut erittäin suosittu laji Suomessa jo vuosikymmenten ajan. F1-kisat ovat keränneet runsaan suosion etenkin maan väkilukuun suhteutettuna. Lajin uutisointi on aloitettu Suomessa jo 1950-luvulla, mutta suosio ja näkyvyys tiedotusvälineissä kasvoi Keke Rosbergin menestyksen myötä. 1960-luvun puolivälistä lähtien kilpailuja on näytetty Suomessa televisiosta aluksi erittäin satunnaisesti ja laajemmin 1980-luvun alusta lähtien. Keke Rosberg ja Mika Häkkinen on myös valittu Suomessa vuoden urheilijoiksi. Nykyään F1-viikonloppuina nähtävillä on Formula 1 vapaat harjoitukset, F1 aika-ajot sekä tottakai itse F1-kisa. 

 

Sarjan hallitseva kuljettajien maailmanmestari on brittiläinen Lewis Hamilton ja hallitseva valmistajien maailmanmestari Mercedes. Kaudella 2019 suomalaisvärejä Formula ykkösissä pitävät yllä Mercedeksen Valtteri Bottas ja Alfa Romeon Kimi Räikkönen.

formula 1 veikkaus

Formula 1 – Kausi 2019

Uusi F1 kausi pyörähti tuttuun tapaan käyntiin Australian Melbournessa maaliskuun puolivälissä. Voittoa kauden avaus-GP:ssä pääsi juhlimaan Suomen Valtteri Bottas, joka oli kisan nopein ennen tallikaveriaan Lewis Hamiltonia. Syyskuun loppuun mennessä kautta on ehditty tahkoamaan jo 15 kilpailun verran, joten kaudesta on takana lähestulkoon kolme neljännestä. Hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton on jälleen kerran vahvasti matkalla kohti kolmatta peräkkäistä maailmanmestaruuttaan, sillä lajin suurimman supertähden etumatka tallikaveri Bottakseen on venynyt jo 65 pisteen suuruiseksi. Alfa Romeoa kovaa vauhtia kiidättävä Kimi Räikkönen on kerännyt tällä kaudella 31 pistettä.

 

Valmistajien puolella Mercedes on ollut kaudella 2019 ylivoimainen, sillä ero toisena olevaan Ferrariin on yli 130 pisteen suuruinen.

 

Yhteensä kaudella 2019 ajetaan 21 osakilpailua, jotka järjestetään tuttuun tapaan ympäri maailmaa. Kausi 2019 on lisäksi monella tapaa juhlallinen. Kyseessä on nimittäin sarjan historian 70. kausi ja huhtikuun puolivälissä ajettu Kiinan GP oli F1-sarjan historian 1000. kisastartti. Kausi päättyy myös historiassaan ensimmäistä kertaa joulukuun puolella, sillä Abu Dhabin GP ajetaan sunnuntaina 1. joulukuuta.

Formula F1 kisakalenteri kaudelle 2019 (kisojen alkamisajat Suomen aikaa) 

17.3. Australian GP (Melbourne) klo. 07.10

31.3. Bahrainin GP (Sakhir) klo. 18.10

14.4. Kiinan GP (Shanghai) klo. 09.10

28.4. Azerbaidžanin GP (Baku) klo. 15.10

12.5. Espanjan GP (Barcelona) klo. 16.10

26.5. Monacon GP (Monte Carlo) klo. 16.10

9.6. Kanadan GP (Montreal) klo. 21.10

23.6. Ranskan GP (Paul Ricard) klo. 16.10

30.6. Itävallan GP (Spielberg) klo. 16.10

14.7. Britannian GP (Silverstone) klo. 16.10

28.7. Saksan GP (Hockenheim) klo. 16.10

4.8. Unkarin GP (Hungaroring) klo. 16.10

1.9. Belgian GP (Spa) klo. 16.10

8.9. Italian GP (Monza) klo. 16.10

22.9. Singaporen GP (Marina Bay) klo. 15.10

29.9. Venäjän GP (Sotshi) klo. 14.10

13.10. Japanin GP (Suzuka) klo. 08.10

27.10. Meksikon GP (México) klo. 21.10

3.11. Yhdysvaltain GP (Austin) klo. 21.10

17.11. Brasilian GP (Interlagos) klo. 19.10

1.12. Abu Dhabin GP (Yas Marina) klo. 15.10

Australian Grand Prix

Melbourne GP Circuit on 5,3 kilometrin mittainen rata ja kierroksia ajetaan yhteensä 58 kappaletta. 2018-kaudella kisan voittajaksi selvisi saksalainen Sebastian Vettel. Historian aikana eniten Australian radalla voittoja ottanut kuljettaja on Michael Schumacher, jolla GP:n voittoja on peräti neljä. Suomalaisista kuskeista kisan ovat onnistuneet voittamaan Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

 

Melbournen osakilpailu on ajettu jo pitkään kauden ensimmäisenä kilpailuna ja se polkaisee kauden käyntiin 25. maaliskuuta. Radan erikoisuuksiin voidaan laskea se, että kisa ajetaan Melbournen yleisillä teillä ja rata on auki vain F1-kisaviikonloppuna. Radan keskeltä löytyy myös hieno tekojärvi, joka tekee ratamiljööstä erittäin hienon. Australian rata on yksi kisakalenterin parhaista, sillä sen monet pitkät suorat mahdollistavat kilpailijoille paljon ohituspaikkoja.

Bahrainin Grand Prix

Kauden toisen kisan isäntänä toimii Bahrain International-rata. 31. maaliskuuta kisattava kilpailu on yksi kisakalenterin uusimmista kisoista, sillä sitä on ajettu vasta vuodesta 2014. Koska rata on niin uusi, on se yksi tyylikkäimmistä radoista maailmassa.

Bahrainin historian ensimmäisen GP:n voitti saksalainen legenda Michael Shumacher ja viime kaudella kisan voitti hänen maamiehensä Sebastian Vettel. Yksikään suomalainen ei ole onnistunut voittamaan Bahrainin GP:tä. Vettel on hallinnut tätä kisaa ”Schumin” voiton jälkeen ja on voittanut sen neljä kertaa putkeen.

Kiinan Grand Prix

Kauden kolmas F1-kisa ajetaan suositulla Shanghai International-radalla, joka vetää vuosittain hurjat määrät yleisöä katsomoihin ja kisa-alueelle. Kiina on yksi suurimmista formuloiden markkina-alueista, joten kyseessä on todella tärkeä kisa lajin kannalta.

Shanghain rata on 5,4km pitkä ja kierroksia ajetaan yhteensä 56 kappaletta. Kisa on ajettu vuodesta 2004 asti ja sen ensimmäisenä voittajana toimi brasilialainen Rubens Barrichello. Kimi Räikkönen on ainoana suomalaisena pystynyt voittamaan kilpailun vuonna 2007. Viime vuosina GP:tä on hallinnut brittiläinen Lewis Hamilton, jolla voittoja Shanghaista on peräti viisi kappaletta.

Azerbaidzhanin Grand Prix

Huhtikuun lopussa ajettava Azerbaidzhanin GP on kisakalenterin neljäs kisa ja se ajetaan kuusi kilometriä pitkällä Baku City Circuit-radalla. Kilpailu on ollut mukana F1-kalenterissa vasta vuodesta 2016 ja ensimmäisenä kisan onnistui voittamaan Saksan Nico Rosberg.

Kimi Räikkönen tai Valtteri Bottas eivät kisaa ole vielä onnistuneet voittamaan ja viime kaudella GP:n ykkössijan otti hallitseva mestari Lewis Hamilton. Bakun rata on yksi kauden pisimmistä radoista ja se on usein erittäin viihdyttävä, sillä seinät ja vallit ovat hyvin lähellä rataa ja kaksinkamppailutilanteita syntyy todella usein.

Espanjan Grand Prix

Jo vuodesta 1951 asti ajettu Espanjan GP on yksi legendaarisimmista kisoista F1-kalenterissa. Radalla on ajettu historian aikana monta hienoa kilpailua ja suomalaisista voittoon ovat yltäneet Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Kilpailun eniten voittanut ajaja on vähemmän yllättäen Michael Schumacher, jolle voittoja kertyi yhteensä kuusi kappaletta.

Circuit de Catalunya on yksi kauden lyhyimmistä radoista(4,6km) ja tästä syystä rataa ajetaan ympäri peräti 66 kierrosta. Viime kaudella Espanjan GP:n voitti Lewis Hamilton.

Monacon Grand Prix

Toukokuun lopussa ajettava Monacon GP on luultavasti lajin suosituin kisa maailmalla ja sitä kerääntyy katsomaan suurin määrä katsojia ympäri maailmaa. Katurata on tunnetusti yksi kauden haastavimmista ja ohittaminen sillä on erittäin vaikeaa.

Legendaarinen Ayrton Senna on voittanut Monacon GP:n jopa kuusi kertaa uransa aikana ja suomalaisista voittoon ovat pystyneet tuttu kolmikko Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Viime kaudella kisan voittoon ylsi Daniel Ricciardo. Monacon rata on kauden selvästi lyhyin ja kierroksia sillä ajetaan peräti 78.

Kanadan Grand Prix

Monacon legendaarista kisaa seuraa yhtälailla suosittu ja pitkään mukana ollut Kanadan GP. 4,3km pitkä Circuit Gilles Villeneuve-rata on erittäin hyvin suunniteltu ja osittainen katurata tarjoaa paljon hyviä ohituspaikkoja ja sitä kautta se takaa aina viihdyttävän kisan joka vuosi.

Vähemmän yllättäen eniten Kanadan kisoja on voittanut Michael Schumacher, jolla voittoja on peräti seitsemän kappaletta. Suomalaisista voittopokaalia ovat aikojen saatossa nostaneet Mikä Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Viime kaudella ykköspallilta shampanjaa pääsi suihkuttelemaan Sebastian Vettel.

Ranskan Grand Prix

Kesäkuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna formula-sirkus saapuu tauon jälkeen Ranskaan. Legendaarisella Circuit de Nevers Magny-Cours-radalla kisattiin vuonna 1906 historian ensimmäisen Grand Prix, joten kyseessä on yksi legendaarisimmista radoista.

Michael Schumacher on voittanut Ranskan GP:n uskomattomat kahdeksan kertaa urallaan ja suomalaisista kisan on onnistunut voittamaan Kimi Räikkönen vuonna 2017. Viime kaudella kisan voitti hallitseva mestari Lewis Hamilton.

Itävallan Grand Prix

Kesäkuun lopussa ajettava Itävallan GP on yksi pisimpään kalenterissa mukana olleista kisoista. Vuodesta 1964 ajettu kisa teki paluun Red Bull Ringille 2014, jossa sitä on ajettu siitä lähtien. Rata on 4,3km pitkä ja sillä ajetaan 71 kierrosta.

Eniten voittoja Itävallasta on ottanut legenda Alain Prost ja suomalaiset eivät ole onnistuneet voittamaan kisaa kertaakaan. Viime kaudella kisan voitti kiistelty kuljettaja Max Verstappen.

Britannian Grand Prix

Britannian GP on yksi legendaarisimmista kisoista ja sitä on ajettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1950. Mikä Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat onnistuneet voittamaan kisan.

Silverstonen rata on 5,8km pitkä ja sillä ajetaan 52 kierrosta. Viime vuonna kisan voittoon ajoi Sebastian Vettel ja historian aikana eniten voittoja ovat napanneet Jim Clark ja Alain Prost, joilla voittoja on viisi kappaletta.

Saksan Grand Prix

Yksi legendaarisimmista kisoista F1-historiassa on Hockenheimin GP. Kisa teki paluun kisakalenteriin viime kaudella ja ykköseksi kisassa ajoi Lewis Hamilton. 4,5km pitkä rata on erittäin viihdyttävä ja se tarjoaa kuskeille monta hyvää ohituspaikkaa.

Suomalaisista Saksan GP:n on onnistunut voittamaan ainoastaan Mika Häkkinen vuonna 1998, jolloin suomalainen nosteli myös maailmanmestaruuspokaalia. Eniten GP-voittoja on yllätys yllätys Michael Schumacherilla.

Unkarin Grand Prix

Suomalaisten suosikkikisa Unkarin GP kisataan tälläkin kaudella totutusti elokuun alussa. Kisaa kutsutaan Suomalaisten kisaksi, sillä moni suomalainen matkustaa katsomaan kisaa paikanpäälle. Myös suomalaiset kuskit ovat nauttineen Unkarin kisasta, sillä Mikä Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen ovat kaikki voittaneet GP:n.

Viime kaudella kisan voitti Lewis Hamilton ja eniten GP-voittoja Unkarista on juuri Hamiltonilla, jolla niitä on peräti kuusi kappaletta.

 

Belgian Grand Prix

 

Legendaarinen Belgian Spa-rata on totutusti yksi kisakalenterin parhaista ja odotetuimmista kisoista. Yli 7km mittaisella radalla on paljon ohituspaikkoja ja tapahtumia on varmasti luvassa myös tällä kaudella.

 

Eniten Belgian GP:n voittoja on Schumilla, joka on voittanut kisan peräti kuusi kertaa ja myös suomalaiset kuskit ovat nauttineet voitoista. Räikkönen on voittanut kisan peräti neljä kertaa ja myös Häkkiseltä löytyy Belgian GP:n voitto vuodelta 2000.

 

Italian Grand Prix

 

Jos on Belgian GP legendaarinen, niin sitä on myös syyskuussa ajettava Monzan kisa. Italiassa on kisailtu jo vuodesta 1922 asti ja rata on kuulunut F1-sirkukseen jo vuodesta 1950 saakka.

 

Michael Schumacher on voittanut Monzassa eniten kisoja(5 kpl). Viime kaudella kisan voittoon ajoi Lewis Hamilton. Monzan radalla on moottoriurheilussa erittäin synkkä menneisyys, koska radalla on nähty monta onnettomuutta aikojen saatossa ja kuolonuhreja on monia. Suomalainen moottoripyöräilijä Jarno Saarinen sai surmansa radalla vuonna 1973.

 

Singaporen Grand Prix

 

Sebastian Vettel on hallinnut Singaporen GP:tä siitä asti kun kisaa on ajettu. Vettel on voittanut sen yhteensä neljä kertaa, mutta viime vuonna kisan voitti Lewis Hamilton. Suomalaiset eivät vielä kyseistä kisaa ole pystyneet voittamaan.

Singaporen kilpailu on kauden ensimmäinen illalla ajettava kisa, joka alkaa paikallista aikaa klo 20.00. Rata on hyvin hidas ja ohittaminen sillä on tehty erittäin hankalaksi. Radan mitta on 5,6km ja kierroksia sillä ajetaan 61.

 

Venäjän Grand Prix

 

Venäjän GP on yksi F1-kalenterin uusimmista kisoista ja se on myös yksi pisimmistä radoista(5,8km), joten kierroksia ajetaan vain 53kpl. Valtteri Bottas on ainoa suomalainen, joka on onnistunut voittamaan GP:n vuonna 2017.

 

Lewis Hamilton on hallinnut Venäjän GP:tä ja hänellä voittoja on kertynyt kolme kappaletta, mukaan lukien viime kaudella tullut voitto. Sotsi Autodrom-rata on osittain myös julkisilla kaduilla ajettava kilpailu, joten rata on auki ainoastaan kisaviikonloppuna.

 

Japanin Grand Prix

Rata: Suzuka Circuit (5,807 km)

Kierroksia: 53


Viime vuoden voittaja: 
Lewis Hamilton
Eniten voittoja: 
Michael Schumacher (6)

 

 

Formula 1 Japanin GP, eli Japanin Suzuka, on yksi F1 sirkuksen legendaarisimmista radoista, joka on usein toiminut myös koko kauden päätösnäyttämönä. Suomalaisilta kyseisestä Japanin F1 GP:stä löytyy mukavia muistoja, sillä Mika Häkkinen juhli Suzukassa voittoa ja samalla maailmanmestaruutta vuosina 1998 ja 1999. Viimeisten vuosien aikana Japanin GP on ollut Lewis Hamiltonin heiniä. Britti on vienyt nimiinsä neljä viimeisestä viidestä Japanin kilpailusta. Japanin GP:n aika-ajot tulevat antamaan hyvää osviittaa pystyykö Ferrari haastamaan Mersun myös täällä. Japanin F1 kisa voi toimia myös tällä kaudella F1 mestaruuden ratkaisijana, sillä Lewis Hamilton tulee varmistamaan mestaruuden viimeistän täällä. 

 

Meksikon Grand Prix

 

Rata: Hermanos Rodriguez (4,304 km)

Kierroksia: 
71


Viime vuoden voittaja: 
Max Verstappen
Eniten voittoja: 
Jim Clark (3)

 

 

Meksikon GP palasi F1 kalenteriin mukaan kaudeksi 2015 oltuaan poissa ohjelmasta 23 vuoden ajan. Nico Rosberg juhli voittoa Meksikon Formula 1 GP:ssä paluuvuotena 2015, jonka jälkeen voiton ovat vieneet nimiinsä kertaalleen Lewis Hamilton ja sittemmin kahdesti peräkkäin alankomaalainen toisen polven F1 kuljettaja Max Verstappen. Suomalaisille F1 faneille Meksiko on ollut tyly kisanäyttämö, sillä suomalaiset F1 kuskit eivät ole juhlineet Väli-Amerikassa voittoa vielä kertaakaan. Viime vuoden formula 1   GP:ssä Kimi Räikkönen oli kilpailun kolmas ja Valtteri Bottas kellotti puolestaan kilpailun nopeimman kierroksen. Meksikon F1 kisa tarjoaa aina loistavan tunnelman, sillä fanit istuvat todella lähellä rata-aluetta.

 

Yhdysvaltain Grand Prix

Rata: Circuit of the Americas (5,513 km)
Kierroksia: 56


Viime vuoden voittaja: Kimi Räikkönen
Eniten voittoja: Lewis Hamilton (6)

 

 

Yhdysvaltain GP palasi F1 kalenteriin kaudeksi 2012. Aiemmin Indianapolisin radalla ajettu GP siirtyi Austiniin, Texasiin. Viimeisen Indianapolisilla ajetun GP:n nimiinsä vienyt Lewis Hamilton on ollut Menestyksekäs myös Austinissa. Britti on nimittäin onnistunut viemään nimiinsä peräti viisi viimeisestä seitsemästä USA:n GP:stä. Sebastian Vettel onnistui iskemään kiilaa Hamiltonin valtakauteen kaudella 2013 ja viime vuonna Kimi Räikkönen yllätti koko F1 yleisön juhlimalla voittoa Yhdysvaltojen maaperällä.

Brasilian Grand Prix

 

Rata: Jose Carlos Pace (4,309 km)

Kierroksia: 71


Viime vuoden voittaja: Lewis Hamilton
Eniten voittoja: Alain Prost (6)

 

 

Jo vuodesta 1972 asti järjestetty Brasilian GP palasi pysyvästi Interlagosin radalle kaudeksi 1990. Tätä ennen kilpailu oli vaihdellut Interlagosin ja Jacarepaguán välillä. Legendaarinen kilpailu sisältää lukuisia mukavia muistoja myös suomalaisittain. Mika Häkkinen juhli Brasilian GP:n voittoa maailmanmestaruuskausillaan 1998 ja 1999. Kimi Räikkönen puolestaan juhli uransa tähän mennessä ainoaa maailmanmestaruutta voitettuaan kauden päättäneen Brasilian GP:n kaudella 2007. Brasilialainen kuljettaja juhli voittoa kotimaaperällään viimeksi kaudella 2008, jolloin voittaja oli Felipe Massa.

 

Abu Dabhin Grand Prix

 

Rata: Yas Marina Circuit (5,554 km)

Kierroksia: 55


Viime vuoden voittaja: Lewis Hamilton
Eniten voittoja: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton (3)

 

 

F1 kauden 2019 huipentaa jälleen Abu Dhabin GP, joka liittyi mukaan F1 kalenteriin kaudeksi 2009. Ensimmäinen GP järjestettiin lokakuussa, jonka jälkeen kilpailu on ollut ohjelmassa mukana marraskuussa. Tänä vuonna kauden päätöskisa ajetaan puolestaan joulukuun ensimmäisenä päivänä. Suomalaiset ovat juhlineet voittoa Abu Dhabissa kahdesti. Kimi Räikkönen oli Lotuksellaan nopein syksyllä 2012 ja Valtteri Bottas puolestaan syksyllä 2017. Kaksi ensimmäistä GP:tä voittanut Sebastian Vettel ja joka toisella kaudella vuodesta 2014 eteenpäin voittoa juhlinut Lewis Hamilton ovat onnistuneet voittamaan tämän kilpailun kolmeen otteeseen.

F1 Kilpailujen tulokset

 

Australian GP

 

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Sebastian Vettel, Ferrari

5. Charles Leclerc, Ferrari

6. Kevin Magnussen, Haas

7. Nico Hülkenberg

8. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

9. Lance Stroll, Racing Point

10. Daniil Kvjat, Toro Rosso

 

Bahrainin GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes +2,980

3. Charles Leclerc, Ferrari +6,131

4. Max Verstappen, Red Bull +6,408

5. Sebastian Vettel, Ferrari +36,068

6. Lando Norris, McLaren +45,754

7. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +47,470

8. Pierre Gasly, Red Bull +58,094

9. Alexander Albon, Toro Rosso +1.02,697

10. Sergio Perez, Racing Point +1.03, 696

 

Kiinan GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Sebastian Vettel, Ferrari

4. Max Verstappen, Red Bull

5. Charles Leclerc, Ferrari

6. Pierre Gasly, Red Bull

7. Daniel Ricciardo, Renault

8. Sergio Perez, Racing Point

9. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

10. Alex Albon, Toro Rosso

 

Azerbaidzhanin GP

 

1. Valtteri Bottas

2. Lewis Hamilton

3. Sebastian Vettel

4. Max Verstappen

5. Charles Leclerc

6. Sergio Perez

7. Carlos Sainz

8. Lando Norris

9. Lance Stroll

10. Kimi Räikkönen

 

Espanjan GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Max Verstappen, Mercedes

4. Sebastian Vettel, Ferrari

5. Charles Leclerc, Ferrari

6. Pierre Gasly, Red Bull

7. Kevin Magnussen, Haas

8. Carlos Sainz, McLaren

9. Daniil Kvjat, Toro Rosso

10. Romain Grosjean, Haas

 

Monacon GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Sebastian Vettel, Ferrari

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Max Verstappen, Red Bull

5. Pierre Gasly, Red Bull

6. Carlos Sainz, McLaren

7. Daniil Kvjat, Toro Rosso

8. Alexander Albon, Toro Rosso

9. Daniel Ricciardo, Renault

10. Romain Grosjean, Haas

 

Kanadan GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Sebastian Vettel, Ferrari

3. Charles Leclerc, Ferrari

4. Valtteri Bottas, Mercedes

5. Max Verstappen, Red Bull

6. Daniel Ricciardo, Renault

7. Nico Hülkenberg, Renault

8. Pierre Gasly, Red Bull

9. Lance Stroll, Racing Point

10. Daniil Kvjat, Toro Rosso

 

Ranskan GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Charles Leclerc, Ferrari

4. Max Verstappen, Red Bull

5. Sebastian Vettel, Ferrari

6. Carlos Sainz, McLaren

7. Daniel Ricciardo, Renault

8. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

9. Nico Hülkenberg, Renault

10. Lando Norris, McLaren

 

Itävallan GP

 

1. Max Verstappen, Red Bull

2. Charles Leclerc, Ferrari

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Sebastian Vettel, Ferrari

5. Lewis Hamilton, Mercedes

6. Lando Norris, McLaren

7. Pierre Gasly, Red Bull

8. Carlos Sainz, McLaren

9. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

10. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

 

Britannian GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Charles Leclerc, Ferrari

4. Pierre Gasly, Red Bull

5. Max Verstappen, Red Bull

6. Carlos Sainz, McLaren

7. Daniel Ricciardo, Renault

8. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

9. Daniil Kvjat, Toro Rosso

10. Nico Hülkenberg, Renault

 

Saksan GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Kimi Räikkönen, Ferrari

4. Max Verstappen, Red Bull

5. Nico Hülkenberg, Renault

6. Romain Grosjean, Haas

7. Sergio Perez, Force India

8. Eesteban Ocon, Force India

9. Marcus Ericsson, Sauber

10. Brendon Hartley, Toro Rosso

 

Unkarin GP

 

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Sebastian Vettel, Ferrari

4. Charles Leclerc, Ferrari

5. Carlos Sainz, McLaren

6. Pierre Gasly, Red Bull

7. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

8. Valtteri Bottas, Mercedes

9. Lando Norris, McLaren

10. Alex Albon, Toro Rosso

 

Belgian GP

 

1. Charles Leclerc, Ferrari

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Sebastian Vettel, Ferrari

5. Alexander Albon, Red Bull

6. Sergio Perez, Racing Point

7. Daniil Kvjat, Toro Rosso

8. Nico Hülkenberg, Renault

9. Pierre Gasly, Toro Rosso

10. Lance Stroll, Racing Point

16. Kimi Räikkönen

 

Italian GP

 

1. Charles Leclerc, Ferrari

2. Valtteri Bottas, Mercedes

3. Lewis Hamilton, Mercedes

4. Daniel Ricciardo, Renault

5. Nico Hülkenberg, Renault

6. Alex Albon, Red Bull

7. Sergio Perez, Racing Point

8. Max Verstappen, Red Bull

9. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

10. Lando Norris, McLaren

15. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

 

Singaporen GP

 

1. Sebastian Vettel, Ferrari

2. Charles Leclerc, Ferrari

3. Max Verstappen, Red Bull

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. Valtteri Bottas, Mercedes

6. Alexander Albon, Red Bull

7. Lando Norris, McLaren

8. Pierre Gasly, Toro Rosso

9. Niko Hülkenberg, Renault

10. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

Kesk. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

Formula 1 pistetilanteet 2019

Kuljettajien pistetaulukko:

Lewis Hamilton Mercedes 296

Valtteri Bottas Mercedes 231

Charles Leclerc Ferrari 200

Max Verstappen Red Bull 200

Sebastian Vettel Ferrari 194

Pierre Gasly Red Bull 69

Carlos Sainz jr. McLaren 58

Alexander Albon Toro Rosso 42

Daniel Ricciardo Renault 34

Daniil Kvjat Toro Rosso 33

Nico Hülkenberg Renault 33

Lando Norris McLaren 31

Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31

Sergio Perez Racing Point 27

Lance Stroll Racing Point 19

Kevin Magnussen Haas 18

Romain Grosjean Haas 8

Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4

Robert Kubica Williams 1

George Russell Williams 0

Formula 1 Tallien pistetilanne:

Mercedes 527

Ferrari 394

Red Bull 289

McLaren 89

Renault 67

Toro Rosso 55

Racing Point 46

Alfa Romeo 35

Haas 26

Williams 1

.

Formula 1 – Tallit ja kuljettajat

F1-tallien kulisseissa on käynyt talven aikana kova kuhina ja kuskit ovat vaihtaneet talleja paljon. Mukana tällä kaudella on jälleen 10 tallia ja 20 kuljettajaa. Suomalaisista Kimi Räikkönen vaihtoi Ferrarilta Sauberille ja Valtteri Bottas jatkaa edelleen Lewis Hamiltonin kanssa Mercedeksellä.

Mercedes: Lewis Hamilton&Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel&Charles Leclerc
Red Bull: Alexander Albon&Max Verstappen
Force India: Sergio Perez&Lance Stroll
Williams: George Russell&Robert Kubica
McLaren: Lando Norris&Carlos Sainz
Toro Rosso: Daniil Kvjat& Pierre Gasly
Haas: Romain Grosjean&Kevin Magnussen
Renault: Nico Hülkenberg&Daniel Ricciardo
Alfa Romeo: Kimi Räikkönen&Antonio Giovinazzi

F1-kausi 2019 – Sääntömuutokset

Aina ennen kauden alkua käydään paljon keskustelua siitä, mitä sääntömuutoksia formuloihin pitäisi tehdä. Kaudella 2019 muutoksia sääntöihin ei juurikaan nähdä ja isoja linjauksia ei ole isojen kihojen puolelta tulossa.

Ohittamista pyritään parantamaan käytännössä vain autojen muotoilua parantamalla. Mm. etu- ja takasiipiä pyritään tekemään entistä aerodynaamisemmiksi ja tällä saadaan kisoihin enemmän kilvanajoa ja ohitustilanteita.

Kuljettajien painoa ei tulla tällä kaudella enää laskemaan auton minimipainoon ja täten kuljettajien ei tarvitse enää huolehtia painostaan niin äärimmäisen tarkkaan, joka oli käydä jo terveydelle vaaralliseksi. Myös polttoainetta saa pistää autoon enemmän kuin viime kaudella. 105 litran sijaan autoihin saa tankata nyt 110 litraa polttoainetta.

F1-kausi 2019 – Pistelasku

Kisan normaali pistelasku tapahtuu tällä kaudella samalla systeemillä, kuin kaudella 2018. Pisteitä jaetaa kymmenelle parhaalle kuljettajalle ja voittaja nappaa itselleen mehevät 25 pistettä.

Jos sattuisi tapahtumaan sellainen tilanne, että kaksi kuljettajaa olisi kauden viimeisen kilpailun jälkeen tasapisteissä, voittaisi mestaruuden se kuljettaja, jolla on eniten kisavoittoja. Jos voittoja olisi yhtä monta, kakkossijat ratkaisisivat voittajan ja niin edespäin.

Uutuutena kauteen 2019 tulee kuitenkin se, että jokaisessa kisassa nopeimman kierroksen tekevä kuljettaja saa 1 extra pisteen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos kuljettaja voittaa kisan sekä ajaa nopeimman kierroksen, niin hän saa yhteensä 26 pistettä.

Pisteiden jakautuminen:

1.sija: 25p
2.sija: 18p
3.sija: 15p
4.sija: 12p
5.sija: 10p
6.sija: 8p
7.sija: 6p
8.sija: 4p
9.sija: 2p
10.sija: 1p

formula f1

F1 2019 – Aika-ajot

Aika-ajo-systeemi on muuttunut viime vuosien aikan moneen otteeseen ja välillä tuntuu, että muutosten mukana on vaikea pysyä perässä. Nykyään aika-ajot on jaettu kolmeen, noin 20 minuuttia kestävään osioon. Jokaisen osion aikana kuljettajat saavat ajaa niin monta kierrosta kuin haluavat.

Ensimmäisen osion jälkeen neljä hitainta kuljettajaa tippuu seuraavasta aika-ajo-osiota pois ja nämä kuljettajat lähtevät kierrosaikojensa perusteella lähtöruuduista 17-20.

Toisessa osiossa mukana olevista 16 kuljettajasta karsitaan 15 kestävän aikaajon jälkeen kuusi hitainta kuskia pois ja heidät sijoitetaan aikojensa perusteella lähtöruutuihin 11-16.

Viimeiseen, eli kolmanteen osioon osallistuu siis kymmenen kuljettajaa, jotka ratkaisevat keskenään ensimmäiset kymmenen lähtöruuta. Nopein ottaa paalupaikan, joka on tämän hetken formuloissa elintärkeä asia. Mikäli kaksi kuljettajaa ajaa saman ajan, ottaa ensimmäisenä kyseisen ajan tehnyt kuljettaja paremman lähtöruudun.

F1 vedonlyönti

Formula 1 on ollut yksi suomalaisten suosikkilajeista myös vedonlyönnin puolella. Suomalaiset ovat ottaneet formula 1 omaksi lajikseen jo vuosikymmenten ajan ja lisäjännitystä lajin seuraamiseen pyritään tuomaan myös formula 1 vedonlyöntiä harrastamalla. F1 vedonlyönti on ollut todella pitkään Veikkauksen kohteena, mutta vuosien saatossa se on kasvattanut suosiota maailmalla ja varsinkin F1 mestaruudesta veikkaaminen on monen peliyhtiön F1 kauden kohokohta, joka mahdollistaa F1 seurannan sekä F1 tulosten jännittämisen koko kauden ajan. 

Koska kysyntä on Suomessa suurta, on tähän vastattu suurten vedonlyöntiyhtiöiden toimesta tarjoamalla mahtava määrä erilaista vedonlyöntitarjontaa. Vetoja on mahdollista lyödä käytännössä mistä tahansa kisan tapahtumista ja ennen kautta, sekä sen aikana vedonlyöjän on mahdollista pelata myös erilaisia kausivetoja, joihin kuuluvat mm. tulevan F1 maailmanmestarin veikkaaminen. Ennen kautta ja yksittäisiä kisoja lyötyjen vetojen lisäksi tarjolla on myös suuri määrä erilaisia livekohteita, joiden avulla vedonlyönnin ystävät voivat lyödä rahoiksi kisatapahtumia seuraamalla, sekä omia ennakointikykyjään hyödyntäen.

Parhaita sivustoja F1 vedonlyöntiin

Suomalaisille tutuista vedonlyöntisivustoista mm. Unibet on satsannut käynnissä olevaan F1 kauteen paljon. Yhtiö palkkasi sisältötiimiinsä täksi kaudeksi F1-sarjan kaksinkertaisen maailmanmestarin Mika Häkkisen, joka toi sivustolle mukaansa aimo annoksen sisäpiirin tietoa, sekä lajituntemusta, josta myös vedonlyöjät pääsevät nyt nauttimaan vetoja suunnitellessaan. Jo tätä ennen Unibet pystyi tarjoamaan vedonlyönnin ystäville markkinoiden parhaimpiin lukeutuvia vedonlyöntikertoimia, sekä aimo annoksen erilaisia voittaja- ja H2H-vetoja. Näiden lisäksi Unibet on tullut tunnetuksi hulppeista palkintomatkoistaan, jotka ovat vieneet onnekkaita voittajia aiempina vuosina seuraamaan F1-kisoja mm. Monacoon ja Japaniin.

Muita maininnan arvoisia vedonlyöntisivustoja ovat mm. NordicBet, Betsafe, Betsson, Mr Green ja LeoVegas, jotka tarjoavat kaikki loistavan kattauksen erilaisia vedonlyöntikohteita kilpailukykyisten kertoimien kera.